sâmbătă 2 martie 2024

Ministrul Fechet (PNL) lansează programul „Rabla pentru sobe”

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anunţat miercuri un program de finanţare de înlocuire a sobelor vechi, cu randament ineficient. Mai exact, programul ‘Rabla pentru sobe’. Potrivit oficialului, AFM pune la dispoziţie pentru început 500 de milioane de lei, iar fiecare beneficiar va primi maximum 10.000 de lei pentru a înlocui aceste sobe. 

Condiţiile pe care cetăţenii trebuie să le îndeplinească pentru a fi eligibili în acest program sunt: să fie cetăţeni români, să aibă domiciliu în locuinţa pentru care este solicitată finanţarea, să fie proprietarul respectivei locuinţe şi să nu aibă datorii la stat.

Statisticile arată că din cele 7,5 milioane de gospodării din România, 3,5 milioane se încălzesc cu lemn de foc iar o particularitate a României este că avem astfel de sobe pe lemn chiar şi în Capitală.

Mircea Fechet a arătat că ”problema nu e reprezentată de tipul de încălzire, pentru că lemnul este o resursă regenerabilă, este folosit în foarte multe alte ţări pentru încălzire şi nici nu-şi propune cineva neapărat să schimbe acest lucru, mai ales în acele comunităţi dependente de lemn de foc, în comunităţile aflate în vecinătatea pădurilor, unde nu există vreun motiv să treci pe un alt tip de încălzire deocamdată”. El a precizat că este vorba de randamentul extrem de scăzut al acestora, pentru că din discuţiile pe care le-a avut cu specialiştii, randamentul mediu în sobele din România este undeva la 30 %, între 20 şi 40 %, scrie News.ro.

”Cu alte cuvinte ,30 % dintr-un buştean pus pe foc se transformă în căldură, restul se transformă în fum şi în poluare. Din acest motiv există calcule matematice care demonstrează inclusiv faptul că o sobă cu un randament atât de scăzut poluează mai mult decât o face un camion Diesel de generaţie foarte veche. Conform datelor statistice, peste 6,4 milioane de metri cubi de lemn ajung anual pe foc asta înseamnă o presiune inclusiv pe fondul forestier. Nu puteam să rămânem fără acţiune în faţa acestor cifre şi din acest motiv pentru prima oară lansăm în consultare publică un program de finanţare care îşi propune să înlocuiască sobele vechi, cele cu randament ineficient, cu unele noi, pentru că există tehnologii care pot să crească acest randament la peste 80 %”, a anunţat ministrul Mediului.

Fechet a precizat că Ghidul acestui program va fi lansat astăzi în consultare publică şi aşteaptă cu mare interes contribuţia comercianţilor a instalatorilor de astfel de echipamente, a primăriilor din ţară şi a oricărui specialişti care pot da un feedback.

”Propunerea pe care o fac astăzi este aceea de a finanţa 70 % din costurile unei astfel de sobe dar nu mai mult de 10.000 de lei, de persoană. Noi sperăm să reuşim ca în fiecare din cele aproximativ 1000 de primării pe care le-am identificat ca fiind eligibile să avem astfel de solicitanţi. Ne propunem, dacă am considerat că finanţăm suma maximă pe fiecare solicitant, respectiv 10.000 lei, să finanţăm 50.000 de sobe într-o primă fază. Ele vor funcţiona fie pe lemn, fie pe peleţi, fie pe brichete. (..) Pretenţia principală a Ministerului Mediului este aceea ca aceste echipamente să respecte standardele directivei eco-design. Asta presupune că randamentul este de minim 80 %, că emisiile de particule sunt sub 40 g pentru fiecare metru cub de combustibil solid şi emisiile de compuşi organici volatili sunt sub 120 g pe aceeaşi unitate de măsură, monoxid de carbon sub 1500 de miligrame şi emisii de oxizi de azot sub 300 de miligrame pe metru cub.

Mircea Fechet a precizat că oricine va fi interesat de acest program va obţine o singură data finanţarea de maxim 10.000 lei iar sobele vor avea o putere nominală pe care o alege beneficiarul, dar trebuie să fie de minim 8 kw şi de maxim 35 de kw.

”Asta înseamnă că putem încălzi o locuinţă de cel puţin 60 mp până la 140 chiar 200 mp, în funcţie de cât de bine este izolată casa respectivă. Ne propunem ca acest program să îl finanţăm într-o manieră similară cu cel prin care am finanţat Rabla Local. Asta înseamnă că vom implica şi primăriile”, a spus Fechet, precizând că primăriile vor avea un contract de finanţare cu Administraţia Fondului de Mediu iar cetăţenii se vor înscrie într-o platformă şi decontarea acestor cheltuieli se va face prin intermediul primăriei.

 

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro