duminică 14 iulie 2024

Ministrul Justiției Anunță Că Extrădarea lui Cherecheș Depinde de Instanțele Germane

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
Miercuri, 29 noiembrie, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a afirmat că fostul primar al Baia Mare, Cătălin Cherecheș, ar putea fi extradat din Germania într-un interval de 10 zile, în cazul în care acceptă predarea. În cazul unui refuz, termenul maxim pentru extrădare este de 60 de zile.

„Este foarte important să înţelegem că decizia de predare nu aparţine statului român, ci aparţine exclusiv instanţei din Germania, pe teritoriul căreia a fost găsit fugarul”, a spus Alina Gorghiu, într-o conferință de presă.

Ministrul a subliniat că fostul primar din Baia Mare nu va fi supus pedepsei prevăzute în „Legea fugarilor”, deoarece Cherecheș a fost capturat de polițiștii germani înainte ca actul normativ să fie adoptat. Legea fugarilor a fost aprobată miercuri, 29 noiembrie, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Aceasta stipulează că persoanele condamnate definitiv, care nu se predau în decurs de 7 zile, vor fi sancționate suplimentar cu între 6 luni și 3 ani pentru evadare. Proiectul de lege urmează să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis și va intra în vigoare ulterior.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale din Munchen a menționat că decizia privind extrădarea ar putea fi luată cel mai devreme într-un interval de patru până la șase săptămâni, conform informațiilor furnizate de presa germană. Edilul a fost adus în fața instanței de către DNA în mai 2016, fiind acuzat de luare de mită în formă continuată și fiind condamnat la o pedeapsă de 5 ani de închisoare.

În momentul reținerii sale, asupra lui Cătălin Cherecheș au fost descoperite un act de identitate italian, documente românești, alte legitimații, precum și diverse sume de bani în euro, forinți și lei, conform unor surse judiciare citate de Libertatea. Suma totală constată la momentul reținerii era de 3.265 de euro, aproximativ 150 de euro în forinți și aproximativ 320 de euro, echivalent în lei. După arestarea sa, Cherecheș a fost încarcerat la penitenciarul din Augsburg-Gablingen pe data de 29 noiembrie, conform acelorași surse judiciare.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist.
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro