sâmbătă 13 aprilie 2024

Mituri spulberate legate de starea de urgență

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

De la anunțul președintelui Klaus Johannis, legat de instalarea stării de urgență începând de luni, au apărut pe rețelele sociale tot soiul de speculații. Fiecare a încercat să interpreteze cum îl taie capul, ce măsuri vor fi luate și ce restricții vom avea. Jurnalist.ro vă explică în cele ce urmează cum se pune exact problema începând de astăzi, dar cel mai important, care au fost știrile false.

În primul rând, modul de lucru a fost următorul. Pe parcursul zilei de duminică au avut loc mai multe video-conferințe pe Skype în care premierul a discutat cu miniștri. Fiecare dintre aceștia a venit cu propuneri pe zona sa de expertiză. Dintre acele măsuri, unele vor fi puse în practică și vor fi cuprinse în documentul ce va fi făcut public astăzi. Printre măsurile sigure se numără cele fiscale, de ajutate a IMM-urilor și de salvare a efectelor economice devastatoare. Ludovic Orban a folosit termenul de „rechiziții”, dar lucrul ăsta nu trebuie să sperie. E vorba de stocuri de produse destinate luptei cu coronavirusul. Armata și poliția vor avea responsabilități crescute, vdar cu siguranță nu vor ridica oamenii de pe străzi. Ministerul muncii va veni cu propuneri concrete de micșorare a programului de lucru sau de optimizare a sa, în locurile expuse. Prețurile anumitor alimente ar putea fi plafonate pentru a se evita specula. Vorbim în special de echipament de protecție și dezinfectanți.

Care au fost știrile false

-Se va închide Bucureștiul! Nici vorbă! S-au stabilit clar regimurile de autoizolare și carantină, iar nerespectarea lor se vor sancționa drastic. Dar orașul rămâne accesibil tuturor.
-Alimentele vor fi restricționate! Pe lângă că vorbim de o măsură neconcurentială, ea este și imposibilă. Magazinele de alimente nu vor fi închise, iar interesul lor va fi să vândă.
-Metroul și alte mijloace de transport nu mai circula! O altă prostie. Inclusiv în Italia, țară aflată demult în stare de urgență se asigură permanent acest serviciu. Așa va fi și la noi
-Ni se vor rechizitiona bunurile și proprietățile! Exclus! Este posibil să fie necesare anumite spatii pentru carantină. Guvernul le va solicita, dar ii va despăgubi corect pe proprietari.
– Salariile nu vor mai fi plătite!! Asta a fost bomboana pe coliva fake news. Nu numai că se dau, dar se vor și ajuta companiile private să le achite la zi. La fel și plata altor beneficii, cum ar fi indemnizațiile de concediu medical

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro