duminică 14 iulie 2024

Moda sustenabila-un trend care a luat amploare la nivel global

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Moda sustenabilă nu mai este doar o tendință, ci a devenit un adevărat mod de viață în lumea contemporană. Sustenabilitatea în domeniul modei este un subiect din ce în ce mai des abordat în vremurile actuale.

Și asta se întâmplă pentru că oamenii devin din ce în ce mai conștienți de impactul pe care îl au hainele și lucrurile pe care le utilizăm asupra mediului înconjurător.

Ce inseamna de fapt moda sustenabila?

Moda sustenabilă reprezintă un concept care pune accentul pe reducerea impactului negativ asupra mediului în timpul procesului de producție și consum al articolelor vestimentare.

Acest trend încurajează practici responsabile, precum reciclarea materialelor, utilizarea fibrelor organice sau procedeele de fabricație eco-friendly.

În esență, moda sustenabilă urmărește să creeze haine durabile din punct de vedere social și ecologic, respectând drepturile lucrătorilor implicați în lanțul de producție și minimizând emisiile poluante generate de industria modei tradiționale.

Astfel, se promovează transparența în procesele industriale și se încurajează consumatorii să aleagă produse realizate cu grijă față de mediu.

Trebuie să fim conștienți de puterea pe care o avem ca consumatori și să susținem branduri care investesc în practici responsabile pentru a contribui la crearea unui viitor mai verde și echitabil pentru toți.

Cum a devenit moda sustenabila un trend global?

Moda sustenabilă a devenit un trend global datorită creșterii conștientizării cu privire la impactul negativ al industriei modei asupra mediului și societății.

Oamenii din întreaga lume își dau seama treptat că alegerile lor vestimentare pot influența în mod direct mediu înconjurător.

Prin promovarea conceptului de „slow fashion”, moda sustenabilă încurajează consumul responsabil, reducerea risipei și reciclarea hainelor. Tot mai mulți designeri și branduri adoptă practici eco-friendly pentru a reduce amprenta lor ecologică.

moda sustenabila
moda sustenabila

Mulți consumatori devin tot mai interesați de proveniența hainelor pe care le achiziționează, optând pentru articole vintage sau second hand. Acest lucru contribuie la diminuarea cererii pentru noi produse fabricate în condiții neprietenoase cu mediu.

Prin achiziționarea de haine second hand sau vintage, reducem impactul asupra mediului înconjurător prin reciclarea și reutilizarea materialelor existente. De asemenea, promovăm un consum responsabil care susține economia circulară.

În plus, moda sustenabilă ne oferă posibilitatea de a descoperi piese unice și originale, aducând o notă distinctivă stilului nostru personal.

Aceste articole pre-owned au adesea o calitate superioară față de produsele fast fashion disponibile pe piață, ceea ce înseamnă că vor rezista mai mult timp în garderoba noastră.

Astfel, producția de noi materiale textile necesită un consum anual de apă enorm, de 93 miliarde de m³, care ar fi suficient pentru nevoile domestice a peste 1,7 miliarde de oameni.

Producția unui singur tricou din bumbac necesită 2,7 tone de litri de apă, cu care un om ar trăi 2 ani și jumătate.

Pentru materialul textil de denim al unei singure perechi de jeans se folosesc până la 10 tone de apă, cât i-ar ajunge unui om să trăiască timp de 5 ani. 1,8 miliarde de perechi noi de jeans se vând anual în toată lumea.

Industria texilă este responsabilă de 10% dintre emisiile de gaze cu efect de seră ale planetei.

Se folosesc 48 de milioane de tone de petrol anual pentru producția și transfortul produselor textile.

Se exploatează 86 de milioane de hectare de teren agricol, cât teritoriile Germaniei și Spaniei la un loc, pentru producția materialelor textile.

Cu fiecare piesă de îmbrăcăminte second-hand cumpărată, evităm, în medie, emisia a 3kg de CO2 aferentă producției unei noi piese vestimentare similară.

Cum sa adoptam un stil de viata sustenabil in domeniul modei?

Pentru a adopta un stil de viata sustenabil in domeniul modei, putem incepe prin a fi mai constienti cu privire la achizitiile pe care le facem.

Ar fi indicat sa ne gandim de doua ori inainte de a cumpara haine noi si sa luam in considerare optiuni precum magazinele second hand sau vintage.

O alta modalitate de a promova sustenabilitatea este sa ingrijim hainele pe care le avem deja, astfel incat sa le putem purta pentru o perioada cat mai lunga de timp.

Spalarea corecta si depozitarea adecvata pot prelungi durata de viata a articolelor vestimentare.

De asemenea, putem recicla si dona hainele pe care nu le mai purtam, evitand astfel risipa textila si contribuind la reducerea impactului negativ al industriei modei asupra mediului inconjurator.

Ce trebuie sa intelegem,este ca noi suntem cei care trebuie să fim responsabili, că noi suntem cei care formăm piața, că de obiceiurile noastre și de moralitatea noastră depinde viitorul.

Iar orice schimbare cat de  mică în obiceiurile noastre vestimentare, poate avea un impact semnificativ asupra planetei noastre.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Aria Haret
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro