HotNews.ro
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat miercuri că, în calitate de preşedinte al Senatului, va cere înfiinţarea unei comisii mixte la nivelul instituţiei, care va analiza şi ancheta care este realitatea în urma acuzaţiilor că Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale, ar beneficia de serviciile unei ferme de troli care să îl ajute în campania electorală. Ciucă a adăugat că este absolut necesar ca Geoană să lămurească toate aceste aspecte.
Nicolae Ciucă a fost întrebat, la Cluj Napoca, în contextul acuzaţiilor aduse lui Mircea Geoană, dacă ştie de existenţa unor asemenea ferme de troli care pot manipula campania electorală, scrie News.ro.
„Folosirea acestor instrumente nu face parte din instrumentarul democraţiei. Dacă s-au identificat astfel de demersuri, atunci Mircea Geoană are foarte multe aspecte de clarificat. Folosirea trolilor şi a altor metode de dezinformare, de influenţare a percepţiei oamenilor, de schimbarea cursului democraţiei, aşa cum s-a întâmplat de altfel în Republica Moldova atunci când a fost votat referendumul odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, iată că sunt metode specifice regimurilor autocratice”, a declarat Ciucă.
El a precizat că PNL nu a folosit niciodată asemenea metode.
„Deci este absolut necesar ca Mircea Geoană, fost secretar general al NATO, să facă diferenţa şi să clarifice toate aceste aspecte. Ceea ce vă pot spune este că Partidul Naţional Liberal nu a folosit niciodată astfel de metode. Pot să spun că am putut să văd pe pagina mea de Facebook şi să resimt toate aceste atacuri şi a fost nevoie să fim în defensivă pentru a putea să facem faţă acestor atacuri de troli pentru că ele se văd absolut instantaneu, apar o serie întreagă de acţiuni pe pagina de Facebook, ceea ce nu pot să facă oamenii”, a continuat Ciucă.
„Ca atare eu am să cer în calitate de preşedinte al Senatului o comisie mixtă la nivelul Senatului, Comisia de Apărare, comisia de IT şi toate celelalte comisii care au responsabilităţi în acest domeniu să analizeze, să ancheteze şi să identifice care este realitatea”, a precizat liderul PNL, care este și candidatul formațiunii la pezidențiale.
Premierul Marcel Ciolacu a spus miercuri, înaintea şedinţei de Guvern, că într-o clădire rezidenţială există o fermă de troli care l-ar ajuta pe Mircea Geoană în campanie şi că instituţiile statului trebuie să spună dacă activitatea este legală.
Şeful Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a precizat că a luat legătura deja cu alte instituţii implicate în combaterea unor asemenea practici, precum MAI, Autoritatea pentru Digitalizare şi SRI.
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat miercuri că s-au primit nişte solicitări, din partea unor persoane fizice, care au fost transmise mai departe platformelor Meta şi TikTok, pentru a stabili dacă există astfel de conturi false care să promoveze anumiţi candidaţi.
Candidatul independent Mircea Geoană a declarat, miercuri, despre acuzaţiile care i se aduc de către contracandidata sa de la USR Elena Lasconi, privind întâlnirea cu Tal Hanan, persoană care ar fi manipulat alegerile din peste 30 de ţări, că a existat „o campanie veche de dezinformare şi denigrare la adresa sa, începută cu Sebastian Ghiţă, acum şase luni de zile şi finanţată abundent”. Geoană l-a acuzat pe premierul Marcel Ciolacu că îl protejează pe fugarul din Serbia.
El a mai afirmat că nu are niciun fel de relaţie cu aceşti oameni. „Nu i-am întâlnit, n-am nicio operaţiune cu dânşii, n-am nicio fermă de troli, în nicio clădire, la niciun etaj, nicăieri”, a susținut Geoană.
În cadrul dezbaterii electorale difuzate marți de Antena 3, la care invitat a fost Mircea Geoană, una dintre întrebările adresate acestuia a venit din partea Elenei Lasconi, printr-un mesaj video preînregistrat. „De ce v-ați întâlnit recent cu Tal Hanan, cunoscut și sub numele de Jorge? Pentru cei care nu ştiu cine este Tal Hanan, este un individ care coordonează o echipă foarte mare de hackeri, ferme de troli, de dezinformare, un individ care a manipulat alegerile din peste 30 de ţări din lume”, a fost întrebarea Elenei Lasconi.
Ulterior, candidata USR a prezentat detalii despre Tal Hanan, precum și fotografii care ar dovedi existența legăturilor sale cu Geoană. Una dintre fotografii îl arată pe Tal Hanan în fața sediului Institutului Aspen din București, la care Mircea Geoană este președinte fondator, dar niciuna din fotografii nu îi arată pe cei doi împreună.
Tal Hanan, cel pe care Lasconi l-a descris drept „șeful diviziei de hackeri” cu care s-ar fi întâlnit Mircea Geoană, a confirmat ulterior pentru Digi24.ro că a fost în România, dar că „nu discută despre clienții săi”.
Anterior în cursul zilei de miercuri, echipa de campanie a lui Mircea Geoană a acuzat o campanie agresivă de discreditare și a susținut că dezvăluirile Elenei Lasconi despre „șeful diviziei de hackeri” cu care s-ar fi întâlnit fostul număr 2 în NATO sunt informații false care i-au fost servite.
Comentează pe FACEBOOK