luni 9 decembrie 2024

Nivelul ridicat de poluare din marile orașe: un pericol pentru sănătatea locuitorilor

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Nivelul ridicat de poluare din marile orașe amenință sănătatea populației, iar medicii atrag atenția că efectele nu se limitează doar la bolile respiratorii. Beatrice Mahler, Manager la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și medic pneumolog, a vorbit în cadrul celei de-a treia ediții a evenimentului Sustenabil Zi de Zi despre riscurile severe asociate expunerii la aerul poluat.

Printre efectele poluării aerului asupra sănătății, se numără mutațiile celulare cauzate de particulele fine, inclusiv PM 2.5, care pot duce la dezvoltarea unor forme de cancer pulmonar.

Efectele poluării asupra întregului organism

Potrivit lui Mahler, expunerea constantă la poluare afectează toate celulele organismului și poate contribui la apariția unor afecțiuni grave. „Avem nevoie de un nou algoritm pentru a identifica legătura dintre evoluția bolilor și factorii poluanți multipli din mediul înconjurător. Fiecare individ se confruntă cu o combinație de poluanți, cum ar fi particulele PM 2.5, monoxidul de azot și ozonul, care aduc efecte diferite asupra sănătății”, explică Mahler.

Particulele fine, cum sunt PM 2.5, au capacitatea de a pătrunde adânc în plămâni și chiar în fluxul sanguin, provocând inflamații în organism și crescând riscul de apariție a bolilor. Expunerea zilnică la un aer poluat duce la o stare de inflamație constantă a corpului, ceea ce favorizează atât bolile respiratorii, cât și afecțiunile cardiovasculare.

Studiu privind poluarea și sănătatea din București

Într-un studiu realizat recent, o echipă de cercetători, din care a făcut parte și Beatrice Mahler, a analizat datele furnizate de zece stații de monitorizare a calității aerului din București pe o perioadă de cinci ani.

poluare bolile respiratorii sănătatea
nivelul de poluare din romania

Studiul a dezvăluit că nivelurile de particule PM 2.5 și PM 10 nu sunt monitorizate constant, dar în perioadele de toamnă (octombrie-decembrie) și primăvară (februarie-martie), nivelurile de poluare sunt foarte ridicate, asociindu-se și cu o creștere a numărului de infecții respiratorii. În schimb, în lunile de vară, nivelul de poluanți scade ușor.

Acest studiu evidențiază nevoia urgentă de măsuri pentru reducerea poluării în marile orașe și subliniază impactul pe termen lung al poluanților asupra sănătății locuitorilor.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro