sâmbătă 22 iunie 2024

Noi reguli RCA de la Comisia Europeană

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Noi reguli privind asigurarea auto obligatorie (RCA) urmează să fie aplicate, până în decembrie 2023, în toate țările membre ale Uniunii Europene (UE). Printre noile reguli stabilite la nivel european se numără creşterea limitei minime de despăgubire pentru daunele materiale înregistrate de şoferii păgubiţi în accidente rutiere acoperite de RCA de la 1,22 milioane de euro în prezent, la 1,3 milioane de euro.

Limita pentru  plăţile aferente vătămărilor corporale şi daunelor morale urcă la 6,45 milioane de euro, de la doar 6,07 milioane de euro în prezent, scrie Adevărul.

În cazul daunelor materiale, 1 300 000 auro per accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.

Apoi, pentru a elimina situațiile în care se circulă cu mașini neasigurate, viitoarea directivă europeană va permite verificarea transfrontalieră a asigurărilor RCA.

De asemenea, potrivit viitoarelor reguli privind asigurările obligatorii, asigurătorii din toate țările membre UE vor fi obligați să ia în considerare istoricul de daune al oricărui cetățean UE, indiferent de țara emitentă, și să-l folosească la aplicarea unor eventuale reduceri de preț la polițele RCA (sistemul bonus-malus).

Atât prețurile polițelor RCA emise la nivelul UE, cât și acoperirea oferită de diverși asigurători vor putea fi comparate prin noi instrumente gratuite și independente.

Nu în ultimul rând, noile norme vor permite excluderea de la obligativitatea asigurării a vehiculelor non-rutiere (tractoare de grădină, scutere de mobilitate, mașini de jucărie), a celor destinate sporturilor cu motor și a bicicletelor electrice.

Întreaga Directivă poate fi citită AICI

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro