UPDATE – Guvernul a adoptat vineri Ordonanța de Urgență care stabilește măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale pentru un an de zile, începând cu data de 1 aprilie. Potrivit ordonanței, producătorii de gaze naturale vor fi obligaţi să vândă la un preţ stabilit de Guvern cantităţile de gaze rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizorii clienţilor casnici şi ai producătorilor de energie termică sau direct către aceştia.
STIREA INITIALA
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat vineri, în ședința de Guvern, că Executivul va aproba proiectul de ordonanță de urgență privind plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023
„În această după amiază vom avea o ședință de Guvern în cadrul căreia vom aproba Ordonanța de Urgență care va asigura predictibilitatea prețurilor la energie și gaze pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie anul acesta, iar pentru celelalte măsuri economico-sociale am discutat cu membrii Guvernului ca fiecare să identifice măsurile care se impun, să le putem analiza”, a spus Nicolae Ciucă.
Întrebat care este termenul, Nicolae Ciucă a spus că: „Azi vom analiza aceste propuneri urmând ca ulterior să le discutăm în coaliție”.
Noile plafoane cresc puţin faţă de cele care erau în vigoare de la 1 noiembrie.
Potrivit documentului, preţul final facturat de către furnizorii de energie electrică va fi de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este mai mic sau egal cu 100 kWh, de maximum 0,8 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 100 kWh şi 300 kWh inclusiv şi de maximum 1 leu/kWh, în cazul clienţilor noncasnici, arată Hotnews.
Până acum, plafonul era de 0,8 lei pe kWh pentru toată lumea.
La gaze, plafonul este de 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici şi 0,37 lei/kWh, pentru noncasnici, faţă de 0,31 lei care erau până acum.
Încă o noutate este că nu se mai aplică compensarea de la bugetul de stat care a fost valabilă până acum. Adică facturile nu mai includ acea linie cu minus.
Comentează pe FACEBOOK