Există o discuţie despre un presupus concept de „coplată” în ceea ce priveşte poliţele RCA, dar acest lucru nu este posibil din punct de vedere legal. Atât Directiva europeană (UE) 2021/2118 privind asigurările RCA, cât şi Codul Civil românesc specifică clar că prejudiciul trebuie reparat integral în baza poliţei RCA. Aceste informaţii sunt susţinute şi de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).
Organizaţia a reacționat după ce Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) au solicitat, luni, Camerei Deputaților să elimine votarea amendamentelor la proiectul de modificare a Legii RCA și să abroge coplata pentru despăgubirile RCA.
Cum va arata proiectul de modificare a Legii RCA
În proiectul de modificare a Legii RCA, prețul pieței este stabilit prin cerere și ofertă și reprezintă ceea ce o persoană fizică sau juridică este de acord să plătească. Acest lucru înseamnă că nu există nicio „coplată”. Definiția propusă în proiect pentru „prețul pieței” este clară, transparentă și corectă. Aceasta ia în considerare prețurile finale de vânzare ale operatorilor autorizați, care sunt determinate prin cererea și oferta existente pe piața.

Aceste prețuri finale sunt rezultatul mecanismelor pieței și sunt acceptate de ambele părți. Astfel nu poate fi pus în discuție niciun fel de diferențe care ar trebui suportate de persoana prejudiciată.
Conform sursei menționate, în prezent există dispute între companiile de asigurări și centrele de reparații auto privind discrepanțele dintre costul reparațiilor și suma plătită ca despăgubire, fără ca terții prejudiciați să fie nevoiți să suporte din propriul lor buzunar aceste diferențe.
Noul anunț al COTAR privind semnarea unei convenții de plată cu asigurătorul de către părțile nedeterminate în accidentele rutiere nevinovate a creat o controversă. UNSAR consideră această acuzație ca fiind fabricată, susținând că asociația a creat o problemă falsă și a acuzat incorect o întreagă categorie de companii pentru presupuse încălcări ale legislației.
Acest sistem a fost utilizat în peste 1 milion de asigurări CASCO și a funcționat în România de mai mult de 30 de ani. Datele arată că, în prezent, service-urile independente care nu au acorduri cu asigurătorii plătesc o despăgubire medie cu aproximativ 30% mai mare față de reprezentanțele auto (9,604 lei vs. 7,580 lei) și de două ori mai mare decât cele plătite către service-urile care au contracte cu asigurătorii (4,921 lei).
Deși reprezentanțele auto sunt considerate standardul calității pentru reparații, datele furnizate de asiguratori arată că tarifele practicate se situează în jurul mediei.
Conform organizației, asigurătorii au plătit despăgubiri totale de 4,2 miliarde lei anul trecut în baza polițelor RCA, acesta fiind un record. Aceste sume sunt suplimentate de rezerve de 2,3 miliarde lei pentru daunele avizate (RBNS) și 2,35 miliarde lei pentru daunele neavizate (IBNR).
Comentează pe FACEBOOK