UPDATE 3: 11 dintre spitalele atacate luni de hackeri au fost reconectate. 18 unități sanitare din toată țara au avut activitatea parțial blocată din cauza atacurilor cibernetice.
Ministerul Sănătății a anunțat că azi, până la ora 12.00, alte șase spitale vor funcționa normal, dar că încă sunt probleme pentru Institutul Regional Oncologic Iași și Sanatoriul Brad, unde infrastructura informatică este foarte veche, de aproximativ 15 ani. În aceste spitale unde încă sunt probleme e posibil ca pacienții să aștepte mai mult în camera de gardă, iar medicii să primească doar urgențele. Medicii prescriu rețetele și fac toată procedura medicală pe foaie. Pentru alte 22 de spitale au fost luate măsuri excepționale de securitate, fiind oprită conexiunea la internet.
…………
UPDATE 2: Ministerul Sănătăţii a informat luni că în cursul nopţii de duminică spre luni a avut loc un atac cibernetic „masiv” de tip ransomware asupra serverelor de producţie pe care rulează sistemul informatic HIS, în prezent fiind afectate 18 spitale.
„Ca efect al atacului, sistemul este nefuncţional, fişierele şi bazele de date sunt criptate. (…) Incidentul se află sub investigaţia specialiştilor IT, inclusiv experţi în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică şi sunt evaluate posibilităţile de repunere în funcţiune”, susţine sursa citată.
Ministerul Sănătăţii precizează că au fost activate măsuri de prevenţie excepţională şi pentru celelalte spitale care nu au fost afectate de atac.
„Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu instituţiile din domeniu, monitorizează atent situaţia pentru remedierea cât mai rapidă a disfuncţionalităţilor. În toate spitalele în care funcţionează acest tip de sistem informatic, au fost luate măsuri de siguranţă, limitare internet, salvare date pe suport extern, etc”, afirmă aceeaşi sursă.
Unităţile medicale afectate de atacul cibernetic sunt:
* Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti;
* Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Azuga;
* Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare;
* Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa;
* Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucureşti (IOB);
* Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” Constanţa;
* Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei;
* Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte;
* Spitalul Clinic C.F. nr. 2 Bucureşti;
* Institutul Clinic Fundeni;
* Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO Iaşi);
* Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău;
* Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia;
* Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara;
* Spitalul de Boli Cronice „Sf. Luca”;
* Spitalul Clinic Colţea;
* Spitalul Municipal Medgidia;
* Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti.
……………
UPDATE – Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că între 15 şi 20 de spitale din ţară şi din Bucureşti întâmpină probleme în utilizarea sistemului informatic Hipocrate.
„Este adevărat. Sunt mai mult spitale care întâmpină probleme cu utilizarea unui program informatic important în funcţionarea spitalelor – se numeşte Hiprocrate. Nu ştim exact câte spitale sunt în momentul de faţă. Nu avem informaţia, dar lucrăm împreună cu Centrul Naţional de Securitate Cibernetică pentru elucidarea cauzelor şi remedierea acestora. Din informaţiile pe care le avem până în momentul de faţă este că sunt afectate între 15 şi 20 de spitale din întreaga ţară”, a declarat ministrul, pentru AGERPRES.
Potrivit acestuia, unităţile medicale nu mai pot raporta serviciile medicale.
” Pe măsură ce vom avea informaţii suplimentare vi le vom furniza”, a spus ministrul.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului „Bagdasar Arseni”, Florin Bica, a informat că sistemul informatic a fost „atacat”.
„Informaţia a venit de la sistemul Hipocrate care se pare ca a fost atacat şi am oprit accesul la internetul public. În momentul de faţă funcţionăm în offline. Nu am trimis bolnavi acasă şi continuăm activitatea un pic mai greoi”, a susţinut medicul.
Sistemul informatic medical Hipocrate contribuie la integrarea şi interconectarea tuturor activităţilor dintr-o instituţie medicală.
Stirea initiala
Circa 15 spitale din toată țara au fost atacate cibernetic luni dimineață, potrivit surselor Digi24. Unitățile medicale nu pot raporta servicii medicale, iar pacienții așteaptă în camerele de gardă.
Printre cele 15 spitale, cel puțin trei sunt din București, este vorba despre Institutul Marius Nasta, Institutul Clinic Fundeni și Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni.
Atacul vizează sistemul informatic Hipocrate, care integrează și interconectează toate activitățile medicale dintr-un spital, potrivit acelorași surse.
Urmează să se stabilească cum se vor face raportarea și decontarea acestor servicii, pentru că dacă nu pot fi introduse în sistem, spitalele nu vor putea obține bani de la CNAS, mai scrie sursa citată.
Comentează pe FACEBOOK