duminică 14 iulie 2024

Oficiali arestați pentru ascunderea bilanțului real al inundațiilor

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Opt oficiali din provincia chineză Henan sunt reținuți de poliție și alți 89 sunt cercetați disciplinar. Motivul: au subraportat sau ascuns intenționat 139 de morți în urma ploilor abundente care au făcut prăpăd în iulie anul trecut.

Adevărul a ieșit la iveală vineri. O anchetă asupra dezastrului a fost revizuită de consiliul de stat, relatează The Guardian.

Între 17 și 23 iulie în provincia chineză Henan, ploile au căzut în cantități record. Acestea au afectat zeci de orașe. Peste 200.000 de oameni au fost evacuați, multe case au fost distruse, drumurile și mașinile au fost distruse de curenții care avansau rapid.

În orașul Zhengzhou, în trei zile a căzut o cantitate de precipitații care se înregistra, în medie, pe tot parcursul anului.

Cel puțin 12 oameni au murit, după ce stațiile de metrou au fost inundate.

Consiliul de stat, cel mai înalt organism guvernamental al Chinei, a stabilit că oficialii și autoritățile locale și provinciale sunt „vinovați de neglijență și abatere de la serviciu, mai ales având în vedere victimele în metrou și tunel”. Conform acestora această tragedie ar fi putut fi evitată.

Deși inițial bilanțul deceselor declarate oficiala fost de 99 de morți, ulterior, s-a aflat adevărata amploare a dezastrului: 302 morți și 50 dispăruți.

În comunicatul transmis vineri seară, Consiliul de stat a acuzat oficialii orașului că au „împiedicat și ascuns în mod deliberat raportarea a până la 139 de cazuri”.

Deși trebuiau să facă rapoarte zilnice, oficialii au „ascuns sau întârziat raportarea celor morți și dispăruți în dezastru”, potrivit documentului.

Oficialii locali ai partidului și guvernului „nu au raportat cu adevărat cauza reală a morții și au folosit ilegal fonduri de subvenție pentru reconstrucție post-dezastru pentru a compensa familiile celor decedați”, potrivit Consiliului de stat.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist.
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro