OMS, fără răspuns după investigația din China

OMS a făcut public raportului final al echipei ştiinţifice însărcinată cu investigarea originii coronavirusului. Potrivit reprezentanților Organizației, oraşul chinez Wuhan şi mai concret piaţa Huanan nu pot fi considerate definitiv ca focar aflat la originea pandemiei de COVID-19, transmite New York Times.

Din cercetările făcute reiese faptul că  au existat cazuri iniţiale care nu aveau legătură cu piaţa Huanan. De asemenea, în raport se arată că în luna decembrie 2019 exista deja o transmitere accelerată a virusului în comunitate, ce nu poate fi asociată cu piața amintită.

Astfel, locul în care a izbucnit coronavirulul rămâne un mister.

În acest moment, nu se pot trage concluzii ferme privind rolul pieţei Huanan ca origine a focarului sau despre cum infecţia a ajuns în piaţă”, se arată într-unul din pasajele raportului.

Mai mult, cercetătorii spun că studiile realizate în diferite ţări arată că SARS-CoV-2 ar fi putut să circule cu multe săptămâni înainte ca primul caz să fie detectat la Wuhan.

Vreau să fiu clar: în ceea ce privește OMS, toate ipotezele rămân pe masă”, a Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății.

Aceasta este prima concluzie la care a ajuns misiunea internaţională alcătuită din 17 oameni de ştiinţă, care a lucrat alături de o echipă formată din acelaşi număr de experţi chinezi, într-o vizită de 28 de zile la Wuhan, pe care mai mult de jumătate din membri primului grup a petrecut-o în carantină.

Comentează pe FACEBOOK