sâmbătă 13 aprilie 2024

Orban: Când vor putea ieși vârstnicii din casă

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Premierul Ludovic Orban a declarat marţi că interdicţia de a ieşi din casă pentru persoanele de peste 65 de ani nu va fi valabilă pe tot parcursul unei zile, ci va exista un interval în care acestea vor putea merge la cumpărături într-o perioadă dedicată exclusiv lor în magazine.

”Am văzut că s-a rostogolit o informație care nu e adevărată despre persoanele peste 65 de ani. Se știe că cei mai expiuși îmbolnăvirii sunt cei în vârstă, de peste 65 de ani. Pentru a-i proteja se va institui această interdicție de a ieși de la domiciliu, dar nu pe toată perioada zilei. Va exista un interval orar în care pensionarii se vor putea deplasa. Ne impunem ca obiectiv să le asigurăm servirea aproape exclusivă în magazinele alimentare, în farmacii, astfel încât să nu interacționeze cu alți cetățeni. Apelez la români să fie responsabili, să respecte recomandările medicilor”, a explicat Ludovic Orban.

”Acționăm în continuare pe câteva linii foarte precise, care urmăresc obiective esențiale. Primul obiectiv este să avem grijă de sănătatea și viața semenilor noștri, să reducem riscul de contaminare. (…) Dacă până la emiterea ordonanței, care va fi prezentată de MAI, interdicția de ieșire din casă a fost valabilă între orele 22.00 și 6.00, vom impune restricția între orele 6.00 și 22.00. Cetățenii vor putea ieși din casă pentru a putea merge la serviciu, pentru a-și cumpăra bunurile necesare, medicamente, alimente, pentru a putea merge la analize medicale urgente care nu pot fi făcute la distanță. Se va permite deplasarea în jurul locuinței pentru mișcare, plimbarea animalelor de companie”, a mai spus Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban a spus, de asemenea, că autorităţile fac eforturi pentru a achiziţiona echipamente de protecţie, existând contracte care nu au putut fi onorate.

Totodată, el a afirmat că este importantă creşterea capacităţii de diagnosticare, fiind cumpărate mai multe aparate Real Time PCR, întrucât epidemiologii au arătat că testele rapide nu oferă aceeaşi certitudine. De asemenea, Orban a anunţat că sunt contracte semnate pentru achiziţia a 300 de aparate de ventilaţie.

‘Obiectivul nostru, în 5-7 zile, este de a creşte capacitatea de testare la peste 2.000 pe zi’, a mai spus Orban.

Cât despre măsura amânării de la plată a ratelor la bănci, acesta a precizat că o astfel de decizie trebuie luată într-o colaborare între BNR, Guvern şi sistemul financiar-bancar, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.

 

 

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro