sâmbătă 13 aprilie 2024

Orban: Statul va suporta șomajul tehnic

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Premierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri, în ședința de Guvern că statul ia măsuri pentru a se asigura că agenţii economici nu vor renunţa definitiv la angajaţi. Orban a dat asigurări că guvernul urmează să susţină  plata şomajului tehnic al angajaţilor acelor companii care trebuie să reducă sau să întrerupă activitatea.

Astfel, Cabinetul Orban adoptă în şedinţa de miercuri o OUG privind măsuri fiscal-bugetare în contextul pandemiei de COVID-19, modificând Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii, prelungind termene pentru restructurarea datoriilor bugetare ale companiilor şi permiţân rectificarea bugetară în primul semestru al anului, prin derogare de la Legea responsabilităţii fiscal bugetare şi de la Legea privind finanţele publice.

Totodată, pentru a ieși cât mai repede din această situație, Orban a afăcut apel la cetățeni să respcte măsurile de carantină impuse de autorități și să nu mai infecteze și alte persoane.

„Sunt domenii de activitate care au fost aproape paralizate, transportul rutier de persoane, în special transportul internaţional de persoane, toată industria HORECA (…) sunt într-o situaţie critică. De asemenea, am văzut că inclusiv în domenii economice în care ne aşteptam mai puţin există decizii care au fost luate, care generează un impact economic negativ. Astăzi, sigur, vom adopta un prim set de măsuri pentru a veni în sprijinul companiilor afectate şi al angajaţilor din aceste companii, dar va trebui să urmărim în continuare cu foarte mare atenţie tot ceea ce se întâmplă în economie, nu numai în economia românească, ci trebuie să urmărim cu mare atenţie evoluţiile economiilor de la nivel european şi din celelalte ţări cu care România are schimburi comerciale importante pentru a căuta să găsim soluţii pentru a reduce impactul negativ”, a spus Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

El a precizat că măsurile gândite de Guvern privesc sprijinul în cazul şomajului tehnic.

„Am ales această formulă dintr-un motiv foarte important. Foarte multe companii care sunt afectate sunt companii care funcţionau foarte bine, care îşi desfăşurau activitatea în bune condiţii, cu profitabilitate, cu plata la timp a taxelor şi impozitelor, iar aceste companii afectate sunt afectate de o conjunctură pe care o considerăm de moment. Aceste companii, foarte multe dintre ele, odată ce trece vârful epidemiei şi lucrurile încep să revină la normal, vor avea capacitatea de a relua activitatea în bune condiţii şi vor avea nevoie de angajaţii pe care i-au format în timp şi care, practic, au făcut parte din echipa fiecărei companii. A nu-i susţine pe această perioadă care, repet, este o perioadă care va fi limitată în timp, înseamnă a condamna companiile să piardă aceşti angajaţi, că odată ce se rup, practic, contractele de muncă, odată ce angajaţii sunt trecuţi în şomaj, practic, posibilitatea de refacere a structurii de angajaţi în fiecare companie afectată va fi foarte mică”, a explicat Orban.

Premierul a precizat că, de asemenea, vor fi adoptate măsuri în ceea ce priveşte asigurarea capitalului de lucru.

„Aceste măsuri vizează nu neapărat companiile care sunt afectate, ci vizează toate companiile, pentru că noi trebuie să fim cu atenţia, în egală măsură, asupra activităţilor economice care pot să continue în condiţii normale şi să asigurăm (…) capitalul de lucru, să asigurăm resursele financiare necesare pentru a putea să susţinem aceste companii. În mod clar, va trebui să injectăm bani în economie, va trebui să creştem investiţiile, să creştem alocările financiare pentru a susţine un program amplu de investiţii. Va trebui să luăm măsuri care să permită dezvoltarea companiilor în domenii în care există oportunităţi de dezvoltare pentru a putea să creeze, practic, răspuns potrivit la diversele cereri care există pe piaţa actuală. Ştiţi că domnul ministru al Economiei deja este implicat într-o comunicare foarte apropiată cu companii care să poată să dezvolte capacitatea de a produce materiale, substanţe, echipamente, care sunt necesare în criza actuală şi este păcat să nu folosim cererea de astăzi pentru a putea permite ca anumite companii româneşti să aibă capacitatea să producă cele necesare bunei funcţionări a sistemului de luptă împotriva coronavirusului”, a spus Orban.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro