luni 17 iunie 2024

Pacienții cu boli cronice: Nu avem acces în spitale

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Drepturile pacienților români „sunt încălcate” în acest moment, în condițiile în care „în continuare sunt internate doar urgențele, iar pacienții sunt amânați până după 15 iunie”, atrag atenția reprezentanții Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, una dintre cele mai mari asociații de pacienți din România. Reprezentanții bolnavilor cronici cer Ministerului Sănătății să ia de urgență măsuri.

„Chiar dacă în alte domenii, lucrurile au fost relaxate, nu același lucru se întâmplă și în sistemul de sănătate”, afirmă reprezentanții Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice a alcătuit următoarea listă de „încălcări ale drepturilor pacienților”:

  • În continuare sunt internate doar urgențele. Pacienții sunt amânați până după 15 iunie;
  • Aparținătorii pacienților nu le este permis accesul în unitățile medicale nici în cazurile speciale care se justifica (persoane care nu se pot deplasa, nașteri, etc.). Tăticii nu își pot vedea copiii nici chiar dacă își fac testul COVID, iar unele mame își așteaptă disperate micuții abia după ce iese rezultatul la test.
  • Pacienții sunt puși pe drumuri pentru a-și lua tratamentul chiar dacă sunt cazuri care nu pot face acest lucru și nu pot fi luate de familie;
  • Pacienții cu boli infecțioase (tuberculoză, HIV, hepatite) nu au acces în spitalele unde se tratau acestea fiind spitale COVID sau suport;
  • Încălcarea confidențialității diagnosticului pacientilor morți de Covid, prin menționarea unor diagnostice precum HIV, schizofrenie, chiar și după moarte.

„Dacă în luna martie când nu știam exact care va fi amploarea pandemiei, aceste măsuri erau justificate, în prezent trebuie să înceteze”, consideră reprezentanții COPAC.

Sursa: Hotnews.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro