Pâinea din făină de greier acum și în România

La Iași s-a copt prima pâine din făină de greier, în laboratorul de panificație al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași, iar cei care au făcut-o au spus că are un gust foarte bun. La o franzelă se pun aproximativ 70 de greieri, potrivit Știrile Pro Tv.

Pâinea din greieri este în testare, iar proiectul îi aparține Otiliei Cristina Murariu, șef de lucrări, doctor la Universitatea de Agronomie, Domeniul Ingineria Produselor Alimentare.

La o franzelă se pun aproximativ 70 de greieri, ceea ce înseamnă cam 3% din ingrediente, iar 70% din greier reprezintă proteine şi vitamine, fier, calciu. Un kilogram de făină de greier costă 23 de lei.

”Pâinea din făină greier este reprezentată de un produs obținut din făină albă de grîu prin utilizarea unui adaos de făină de greier într-un procent de 3% alături de maia naturală obținută din fermentație naturală din fructe. Și bineînțeles apă și sare. Făina de greier nu conține gluten iar în combinație cu unele materii prime din aceeași categorie ar putea fi consumată de persoanele care au intoleranță la gluten.

Punctul de plecare al acestei idei a fost în 2011 când am participat împreună cu unii cercetători din Italia la determinarea conținutului de proteine și aminoacizi din unele insecte.Acum am observat că greierii au un gust neutru iar singura modificare pe care o produc asupra produsului de panificație constă într-o închidere ușoară a culorii.

Pentru populație nu va fi disponibilă. Ne aflăm în faza de testare. Am produs această pîine în premieră. Făina este accesibilă. 23 de lei kilogramul. O comandăm din alte țări. Are un gust foarte bun”, a declarat Otilia Cristina Murariu.

În anii 2000, ONU anunţa că insectele sunt viitorul în materie de mâncare, pentru că sunt hrănitoare şi creşterea lor poluează mai puţin.

Comentează pe FACEBOOK