joi 19 septembrie 2024

Palatul Parlamentului: O Clădire Impunătoare cu Trei Recorduri Mondiale

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Palatul Parlamentului, denumit în perioada comunistă Casa Poporului, reprezintă probabil cel mai iconic obiectiv turistic din România, atrăgând cu a sa istorie controversată și imponența sa numeroși turiști străini.

Această clădire remarcabilă poate fi explorată zilnic prin intermediul unor tururi ghidate, oferind o experiență captivantă care dezvăluie numeroase detalii fascinante despre istoria monumentului.

Iată câteva informații esențiale care te vor convinge să incluzi o vizită la Palatul Parlamentului în planurile tale. Clădirea deține nu mai puțin de trei recorduri mondiale, conform registrului Guinness World Records.

La începutul anilor 1980, Nicolae Ceaușescu a hotărât demolarea unui întreg cartier rezidențial (Uranus), a unui spital, a unui stadion și a mai multor biserici, în vederea implementării unui nou centru civic în București. Viza sa era înlocuirea vechilor case, fiecare cu farmecul său distinct, cu blocuri construite în stil socialist. Acestea au fost dispuse în jurul unei imense clădiri menite să găzduiască instituțiile de stat și să ofere un adăpost dictatorului în eventualitatea unui atac nuclear.

Prin urmare, Casa Poporului a fost proiectată de arhitectul-șef Anca Petrescu, având 12 niveluri supraterane și 8 niveluri subterane, inclusiv un buncăr antiatomic. Astfel, Palatul Parlamentului a devenit cea mai masivă clădire din lume și, în același timp, cea mai costisitoare, cu cheltuieli totale echivalente cu 2 miliarde de euro.

Cu toate acestea, din cele 1.100 de încăperi planificate, doar 400 au fost finalizate și date în folosință, restul clădirii rămânând neatinse. Construcția a început în 1984, iar suprafața construită la sol atinge 66.000 de metri pătrați, transformându-l în a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, după Pentagon. Dimensiunile sale impresionante includ o lungime de 270 de metri, o înălțime de 86 de metri și o adâncime de 92 de metri (nivelurile subterane).

Datorită presiunii pentru finalizarea rapidă a proiectului, peste 100.000 de oameni au lucrat pe șantier, în schimburi, uneori chiar de 24 de ore, implicând și participarea soldaților.

Materialele utilizate pentru finisaje și construcție au fost în mare parte de origine românească, cum ar fi marmura de Rușchița, lambriuri din esențe de stejar, fag sau cireș, candelabre cu cristale de Mediaș, covoare și draperii lucrate la comandă la Cisnădie și Sighișoara. Construcția a continuat și după 1990, însă într-un ritm mai lent.

În 1993, Camera Deputaților și-a mutat activitatea în noua clădire, inaugurând Sala de expoziții Constantin Brâncuși. În 1994, Centrul Internațional de Conferințe a fost deschis aici, iar din 2004 clădirea a devenit și sediul Senatului. În prezent, Palatul Parlamentului adăpostește mai multe instituții ale statului, precum Camera Deputaților, Senatul, Consiliul Legislativ și Curtea Constituțională. De asemenea, găzduiește Muzeul Parlamentului și Muzeul de Artă Contemporană.

Dacă dorești să vizitezi Palatul Parlamentului, acest lucru este posibil doar în cadrul unui tur ghidat, nu individual. Pentru a face o programare, trebuie să suni cu cel puțin 24 de ore înainte la numerele +40 733 558 102 sau +40 733 558 103, conform informațiilor disponibile pe site-ul Camerei Deputaților.

Trebuie să ajungi cu 15 minute înainte de începerea turului la biroul de informații și să ai asupra ta un act de identitate, cum ar fi buletinul, cartea de identitate sau pașaportul, deoarece accesul în clădire este condiționat de prezentarea acestora. Pentru grupuri mai mari de 10 persoane, este necesară rezervarea prin e-mail cu cel puțin 3 zile înainte, la adresa: cic.vizite@cdep.ro.

Biletele rezervate în avans pot fi achiziționate în ziua vizitei de la casa de bilete, situată în incinta sălii de expoziție „Constantin Brâncuși”, strada Izvor, nr. 2-4. Plata biletelor se poate face atât în numerar, cât și cu cardul.

Programul de vizitare este zilnic, între orele 9:00 și 17:00 în perioada martie-octombrie, și între orele 10:00 și 16:00 în perioada noiembrie-februarie. Prețurile biletelor sunt de 60 de lei pentru adulți, 30 de lei pentru studenți și 20 de lei pentru copii (7-18 ani). Intrarea este gratuită pentru copiii sub 6 ani și pentru persoanele cu dizabilități. De menționat că poți vizita doar anumite încăperi din clădire, cum ar fi Sala Drepturilor Omului, Sala Nicolae Iorga, Sala Ion I. C. Bratianu, Sala Tache Ionescu și Sala C.A.Rosetti.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist.
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro