În pragul sărbătorilor de iarnă, biserica Catolică este în mijlocul unei controverse de imagine. Mai multe „bombe sexy”, fotomodele cu sute de mii de urmăritori pe Facebook și Instagram, au primit Like de la cea mai înaltă față bisericească, papa Francisc. Cum era firesc, divele au reacționat imediat și s-au împăunat pe rețelele de socializare cu interacțiunea virtuală cu papa. De aici și până la revolta unora nu a mai fost decât un pas..
Chiar și la noi, la atâta distanță de Scaunul Papal, s-au găsit specialiști care să-l critice pe Francisc. Ba unii au și insinuat că gestul acestuia ar putea ascunde și anumite înclinații ale liderului Catolicismului mondial.
O dovadă mai mare de prostie și mentalitate prăfuită rar am văzut! În primul rând trebuie să fii naiv să crezi că papa Francisc își gestionează singur profilele de Facebook sau Instagram. În al doilea rând, cu siguranță aceste acțiuni virtuale ale Bisericii Catolice sunt asumate. Papa Francisc a dat Like unor profiluri și nu unor dive anume. Vorbim de conturi virale, cu sute de mii sau chiar milioane de urmăritori, ce au o vizibilitate enormă. De aici și reacțiile în toată lumea. Papa transmite indirect că este prezent în viața tuturor comunităților, că se preocupă de toate și ține pasul cu evoluția și minunile tehnologiei.
Nu vreau să fac o comparație cu alte abordări ale liderilor spirituali de la „concurență”. Mai ales că suntem într-o perioadă magică, a Sărbătorilor de Iarnă. Însă nu pot să nu spun că mi-aș dori să văd cât mai multe fețe bisericești din toată lumea, la fel de deschise precum papa Francisc. Indiferent ce ați spune, acesta a schimbat radical modul în care biserica interacționează cu enoriașii. „Umanizarea” credinței nu poate avea decât efecte benefice, inclusiv atragerea de noi adepți sau fidelizarea celor deja existenți.