În perioada 22-24 septembrie 2021, au avut loc la Viena mai multe evenimente organizate de către Asociația Europeană a Instituțiilor de Garantare (AECM), ce au avut ca principală temă de dezbatere „Acordarea de garanții pentru redresarea economică și pentru încurajarea investițiilor durabile”.
În cadrul Adunării Generale, cele 48 de instituții membre ale AECM din cele 31 de țări membre UE și învecinate Uniunii Europene afiliate organizației, au ales noul Consiliu Director, iar Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, este unul dintre cei 13 noi membri desemnați să facă parte din conducerea executivă a acestui important for european. Conștient de responsabilitatea asumării unei astfel de poziții, Dumitru Nancu a declarat: “Cred în acestă rețea de dezbatere și susținere pe care o reprezintă AECM, cred că este nevoie să creștem rolul și importanța fondurilor de garantare în economiile naționale și să contribuim activ în elaborarea politicilor europene dedicate susținerii IMM-urilor. Dar, în primul rând, am asumat această poziție executivă neremunerată, dar de mare responsabilitate, pentru a susține mai bine interesele antreprenorilor români. De la debutul pandemiei, în România, FNGCIMM a acordat peste 41.500 de garanții, în valoare de circa 23 miliarde lei, care au sustinut credite în valoare de peste 27 miliarde lei. Aceste rezultate impresionante, au demonstrat utilitatea și necesitatea rolului FNGCIMM de garant în parteneriatul dintre Guvernul României, sistemul financiar și antreprenorii români. Prin demersurile inițiate de AECM, susținem propunerea celorlalte state membre ale UE, adresată Comisiei Europene de a aproba prelungirea și în anul 2022 a Cadrului temporar european pentru măsuri de combatere a crizei COVID-19, în baza căruia Guvernul României va putea continua programele IMM INVEST, AGRO IMM INVEST și a celorlalte programe guvernamentale lansate pentru susținerea mediului economic în acest context economic dificil.”
În cadrul lucrărilor Consiliului de Administrație, reprezentantul FNGCIMM a propus înființarea unui post de vicepreședinte care să coordoneze și să reprezinte interesele instituțiilor de garantare din țările membre UE din Europa Centrală și de Sud – Est, a membrilor AECM din Balcani și din statele limitrofe continentului, în contextul în care aceștia reprezintă o pondere din ce în ce mai importantă în cadrul AECM, atât ca număr de membri, cât și prin volumele de creditare-garantare acordate. Propunerea a avut susținerea unanimă a președintelui AECM și a membrilor Consiliului de Administrație, Statutul organizației urmând a fi modificat, în anul 2022, pentru a fi creată funcția de vicepreședinte.
Cine este AECM
Asociația Europeană a Instituțiilor de Garantare (AECM) este cel mai important organism de promovare a instrumentelor și a programelor de garantare la nivel european, format din 48 de membri, din 31 de țări europene si învecinate continentului. Instituțiile membre promovează standardele şi principiile europene și beneficiază de rezultatele demersurilor întreprinse de asociație pe lângă instituțiile europene și internaționale. În același timp, AECM servește ca platformă pentru schimbul de bune practici privind aspectele operaționale ale activității membrilor săi. La jumătatea anului 2020, membrii AECM au avut un volum total de garanții în portofoliu în valoare de aprox. 259 miliarde Euro iar o ultima analiza indica 303 miliarde Euro garanții acordate.
Prin vocația sa de reprezentare politică, AECM promovează interesele membrilor săi în fața instituțiilor europene – Comisia Europeană, Parlamentul și Consiliul European, precum și în fața organismelor financiare instuționale, cum ar fi Banca Europeană de Investiții, Fondul European de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Mondială, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Cele mai importante teme de interes urmărite de AECM privesc reglementările privind ajutorul de stat relevante pentru schemele de garantare din cadrul pieței interne UE, programele europene de sprijin și cerințele prudențiale.
Comentează pe FACEBOOK