Pe ce a cheltuit Guvernul Fondul de rezervă în ultimii 2 ani

Pe ce a cheltuit Guvernul Fondul de rezervă în ultimii 2 ani

Fondul de rezervă al Guvernului nu a mai fost de urgență în ultimii 2 ani. Consiliul Fiscal a descoperit că, în ultimii doi ani, banii au fost cheltuiți pe alocări previzibile.

Situația datează din 2018, lucru observat atât de Consiliul Fiscal, cât și de Curtea de Conturi.

Spre exemplu, alegerile pentru Parlamentul European au luat prin surprindere bugetul. Pare că au sosit fără să se știe de ele, se arată în raportul Consiliului Fiscal, consultat de Hotnews.

Pentru a realiza aceste lucruri, Guvernele au făcut derogare de la o lege, astfel încât să folosească bugetul respectiv.

Se remarcă menținerea tendinței din anii anteriori de a angaja majoritatea cheltuielilor din fondul de rezervă spre final de an.

Consiliul Fiscal a atenționat asupra lipsei de transparență a alocărilor din acest fond și inexistenței unor criterii clare de clasificare a cheltuielilor.

 

Vezi AICI raportul integral

 

Pentru ce „urgențe” s-au cheltuit banii în 2019

– finanțarea Programului Național de Dezvoltare Locală, etapele I și II;
– restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante;
– diverse cheltuieli de investiții;
– plata cheltuielilor curente și de capital pentru unele unități administrativ-teritoriale;
– asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică;
– finanțarea cheltuielilor pentru susținerea sistemului de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap;

– alegerile pentru Parlamentul European etc.

Comentează pe FACEBOOK