duminică 14 iulie 2024

Peronalul feroviar a fost luat la verificat

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Ministerul Transporturilor a lansat un proiect privind instituirea unor măsuri preventive de urgenţă. Scopul: îmbunătățirea siguranţei feroviare.

Proiectul va fi dezbătut public. Se vor verifica cunoştinţelor personalului feroviar cu responsabilităţi, în contextul accidentelor, respectiv incidentelor feroviare ce s-au produs în ultimul timp pe infrastructura din România, scrie Agerpres.

În perioada iulie 2021 – martie 2023, pe infrastructura feroviară publică din România s-au produs o serie de accidente/incidente feroviare care au pus în pericol siguranţa feroviară.  

„Având în vedere cauzele producerii acestor accidente/incidente feroviare aşa cum rezultă din rapoartele de investigare încheiate de către Agenţia de Investigare Feroviară Română – AGIFER, considerăm că luarea unor măsuri preventive de urgenţă ar putea contribui la evitarea producerii unor fapte similare. Pentru prevenirea producerii unor fapte care pot să aibă ca şi cauză directă eroarea umană, o măsură preventivă în acest scop ar putea fi verificarea cunoştinţelor personalului feroviar cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei feroviare. Această activitate ar putea fi desfăşurată de către o comise alcătuită dintr-un reprezentant ASFR, în calitate de preşedinte, şi un reprezentant al operatorului economic menţionat la art. 1 lit. a), în calitate de membru, atestat în conformitate cu prevederile art. 15 din Regulamentul de Exploatare Tehnică Feroviară nr. 002, aprobat prin OMLPTL nr. 1186/2001, fără ca ASFR să perceapă tarife”, se spune în document.

„Verificările prevăzute la alin. (1) lit. a) se efectuează de o comise alcătuită dintr-un reprezentant al ASFR, în calitate de preşedinte, şi un reprezentant al operatorului economic menţionat la alin. (1) lit. a), în calitate de membru, atestat în conformitate cu prevederile art. 15 din Regulamentul de Exploatare Tehnică Feroviară nr. 002, aprobat prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 1186/2001, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în proiect.

Verificarea cunoştinţelor se desfăşoară în perioada 19 aprilie 2023 – 11 august 2023.

„Rezultatelor verificărilor se vor centraliza de ASFR până la data de 31 august 2023 şi se vor prezenta, împreună cu concluziile aferente, conducerii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. Personalul care nu promovează verificarea cunoştinţelor poate solicita participarea la o nouă verificare ce poate fi programată după minim 10 zile de la data desfăşurării verificării iniţiale, dar nu mai mult de 20 de zile, perioadă în care nu va fi utilizat în funcţii cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei”, mai prevede proiectul de ordin.

În caz de nepromovare la prima verificare, operatorii economici vor organiza activităţi de reinstruire profesională teoretică. Se va insista în mod special pe domeniile constatate ca fiind deficitare.

Dacă nici din a doua încercare nu au promovat, autorizaţiile/permisele deţinute se suspendă până la promovare, conform prevederilor legale în vigoare.

O noua verificare poate avea loc în perioada 21 – 30 august 2023 pentru personalul care nu a promovat verificarea cunoştinţelor în perioada 1 – 11 august 2023.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist.
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro