Dosarul Revoluției, un cartof fierbinte pentru justiția română. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis vineri că rechizitoriul din dosarul „Revoluţiei”, în care este acuzat fostul preşedinte Ion Iliescu, conţine nereguli şi au decis trimiterea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea anchetei.
Pe 14 iunie, un alt complet de la Instanţa supremă a constatat neregularitatea rechizitoriului şi a dat termen Parchetului să îndrepte aceste nereguli.
Cum Parchetul nu s-a conformat, Instanţa supremă a decis vineri restituirea dosarului la procurori.
„Constată că procurorul nu a respectat obligaţia procedurală de a regulariza rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al PÎCCJ – Secţia Parchetelor Militare, ce fusese instituită cu caracter definitiv prin încheierea din 14 iunie 2024 pronunţată de completul de judecători de cameră preliminară din cadrul ÎCCJ, în dosarul nr. 1687/1/2022/a2. Dispune restituirea la PÎCCJ – Secţia Parchetelor Militare a cauzei privind pe inculpaţii Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu, Rus Iosif trimişi în judecată prin rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al acestei unităţi de parchet, faţă de inaptitudinea rechizitoriului de a învesti instanţa, nefiind posibilă stabilirea obiectului şi limitelor judecăţii”, se arată în decizia instanţei care este definitivă, scrie Agerpres.
Pe 25 octombrie 2023, la instanţa de fond – Curtea de Apel Bucureşti – s-a decis începerea judecării pe fond în dosarul ‘Revoluţiei’, în care Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii. Instanţa a constatat atunci că rechizitoriul întocmit de procurorii militari este legal.
Acuzaţii au contestat soluţia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosarul fiind repartizat în decembrie 2023 unui complet format din doi judecători. Cei doi judecători nu au reuşit să cadă de acord însă asupra unei soluţii, având opinii divergente.
În consecinţă, cazul a fost repus pe rol prin intrarea în complet a judecătoarei Lia Savonea, iar după o lună de dezbateri magistraţii au decis că există nereguli în rechizitoriu.
Înainte de a ajunge la Curtea de Apel Bucureşti, dosarul „Revoluţiei” s-a plimbat peste patru ani între instanţele şi Parchetele bucureştene pe motive de procedură.
Comentează pe FACEBOOK