luni 17 iunie 2024

PNL măsoară toate modelele de candidat la Capitală

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Primăria Capitalei, instituție cu un buget anual de aproape 2 miliarde de euro, e vânată electoral de toată lumea politică. Încăierarea e acerbă inclusiv pe postul de candidat pe listele unui partid cu șanse. Cel mai bun exemplu este în bucătăria USR, unde alianța “Salvatorilor României” a lansat în paralel doi candidați: Vlad Voiculescu și Nicușor Dan. Mirajul alegerilor în două tururi, formulă ce o dezavantajează grav pe Gabriela Firea, a luat și mai tare mințile celor ce se visează edili ai Capitalei.

Aceleași frământări se regăsesc probabil și la PNL. Aici există de luni bune persoane care și-au manifestat dorința de a candida la București, dar și membri ce sunt oarecum forțați de partid să intre în cursă pe motiv că ar avea șanse bune de câștig. Probabil pentru a nu face greșeala USR, premierul Ludovic Orban a făcut o mișcare tactică de excepție. A trimis în “precampanie” toate modelele și profilele de primar. Este exact modelul electoral american, acolo unde candidatul final la președinție trebuie să treacă prin celebrele “Primaries”. Alegerile primare cum sunt cunoscute, repreznită o cursă electorală internă în partid, acolo unde atât Republicanii, cât și Democrații își aleg cel mai tare candidat posibil. La noi, liberalii și-au stabilit acum candidații pentu “primarele” mioritice.

Numele, dar mai ales profilele celor propuși să fie măsurați de liberali au o particularitate: sunt complet diferite. Antagonice, aș spune. Îl avem pe Rareș Bogdan, celebrul Number One, personaj cu un bagaj imens de notorietate, creată cu preponderență din postura de jurnalist, realizator al emisiunii Jocuri de Putere. Fără niciun dubiu, Rareș a fost omul care a adus o plus valoare teribilă în campania de le europarlamentare. A fost cel care a dat semnalul revenirii PNL în lumina reflectoarelor, după rezultatul foarte slab de la ultimele alegeri parlamentare. Contestatarii lui Rareș Bogdan susțin că bazinul electoral din spatele acestuia nu s-ar regăsi și prinre bucureșteni.

Al doilea candidat măsurat este mai degrabă un activist civic. Un soi de concurent pentru Nicușor Dan. Este vorba de președintele PNL Sector 6, Ciprian Ciucu, omul ce sare vehement la gâtul Gabrielei Firea cu mult timp înainte să existe dezbaterea legată de candidaturi. S-a branduit ca un politician preocupat de problemele orașului, un iubitor de bucureșteni și un militant împotriva nerealizărilor actualului primar general. Fără să aibă notoriatatea altor membri PNL, Ciucu este extrem de activ în spațiul virtual și întreprinde permanent acțiuni civice cu impact social. Îl recomandă pentru așa ceva și fotoliul de consilier general la Capitală, pe care l-a ocupat multă vreme. Asta, până și-a dat demisia pentru o funcție în Guvernul României.

Violeta Alexandru, actualul ministru al Muncii poate fi descrisă ca o furnică politoco-administrativă. Este omul care petrece aproape zilnic 12-15 ore în ministerul pe care îl conduce, în speranța că va răzbi în lupta cu birocrația. În ultimele două luni, de când a preluat portofoliul cu pricina, a încercat să fie extrem de transparentă, fiind inițiatorul proiectului “Demnitar cu agendă publică”. A creat panică în rândul colegilor de la guvernare, atunci când a propus ca mobilele ministrilor să fie publicate pe site, pentru o mai bună comunicare cu cetățeanul. În ceea ce privește candidatura pentru PMB, aceasta are și un avantaj strategic în partid. Violeta Alexandru este actualul președinte al PNL București, filială care conform cutumelor este cea care dă candidatul la locale.

În fine, a patra variantă de înlocuitor pentru Gabriela Firea poate fi Ionel Dancă, vocea publică oficială a partidului. Este omul care a stat în ultima vreme alături de Ludovic Orban, a comunicat oficial deciziile partidului, iar acum face același lucru de la Guvern. Imaginea lui Dancă s-a format însă în urmă cu mulți ani și este cu totul alta, decât cea de politician. El a devenit cunoscut ca jurnalist de economic, specialist pe chestiuni financiare, de business și macroeconomie. Este și motivul pentru care fostul premier Dacian Cioloș l-a cooptat în echipa sa, la Cancelarie. Are profilul unui om tehnic, extrem de calculat, care prezintă o analiză aprofundată înainte de a trage concluziile. Sau mai degrabă avea acest profil, până la intrarea în politică, mișcare ce l-a obligat să adopte o postură mult mai vulcanică, prin studiourile de televiziune.

Această ofertă variată de personalități și caractere va ajunge pe masa bucureștenilor în următoarea lună și jumătate, pentru a-și spune punctul de vedere. Liberalii s-au angajat ca până la apariția ghioceilor să vină cu numele candidatului propriu. Așa cum am spus, metoda nu este o găselniță mioritică, ci copiază un model american de succes. Singura diferență e că americanii demarează alegerile preliminare cu mai bine de un an înainte de cele oficiale, iar la noi vorbim deja de o cursă contra cronometru. Alegerile locale ar trebui finalizate undeva în luna mai, înainte ca mandatele actualilor primari în funcție să expire.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro