marți 5 noiembrie 2024

Poliția din Moldova, noi dezvăluiri despre coruperea alegătorilor: 39 milioane dolari trimiși din Rusia și 97 conturi de Telegram „cu instrucțiuni”

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

HotNews.ro

39 milioane de dolari ar fi fost trimiși în Republica Moldova de Federația Rusă, prin intermediul rețelei organizate de echipa lui Ilan Șor, pentru a influența rezultatul votului la prezidențiale și la referendumul constituțional din 20 octombrie. Anunțul a fost făcut de șeful poliției din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu. 

Polițiștii din Republica Moldova spun că au descoperit nu mai puțin de 97 de grupuri de Telegram unde cetățenii moldoveni erau instruiți ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor. Finanțarea a fost realizată prin intermediul băncii PSB Bank (n.r.- o platformă bancară digitală din Federația Rusă).

„Au fost realizate peste 1,4 milioane de tranzacții, care au lăsat urme. Numere unice care au intrat în contact cu banca au fost 138.448 de utilizatori documentați până în ziua de ieri. În luna octombrie, vorbim despre transferuri de peste 24 milioane dolari, iar pentru luna septembrie au fost documentate transferuri de 15 milioane de dolari”, a declarat Cernăuțeanu într-o conferință de presă.

Potrivit șefului Poliției Naționale a Republicii Moldova, mecanismul privind coruperea alegătorilor a fost pus la cale la sfârșitul primăverii. 

„Dacă vorbim despre 138.000 de numere unice, asta nu înseamnă că acesta este numărul persoanelor care au primit bani. De exemplu, în contul unei persoane au intrat bani și pentru alte una-două persoane”, a mai explicat Cernăuțeanu. 

O investigație a publicației Ziarul de Gardă a arătat cum oamenii primeau bani pentru participarea la protestele împotriva Maiei Sandu sau a Uniunii Europene, dar și pentru recrutarea de noi membri.

În același timp, un număr tot mai mare de susținători ai blocului „Victoria”, format din partide asociate cu fugarul Ilan Șor, au raportat la poliție că au fost victimele unei scheme frauduloase, după ce au primit carduri MIR de la o bancă din Rusia. 

Aceștia au fost informați că trebuie să ramburseze datorii către banca rusă Promsveazbank. Informația a fost confirmată de către ministrul Afacerilor Interne de la Chișinău, Adrian Efros, care a declarat că s-au înregistrat numeroase apeluri la numărul de urgență 112, în care cetățenii au semnalat modul în care au fost implicați în această schemă infracțională.

Maia Sandu a anunțat că 300.000 voturi „au fost compromise”

Acțiunile Federației Ruse de implicare masivă în procesul electoral din Republica Moldova au fost denunțate public și de președinta Maia Sandu, care după închiderea secțiilor de votare a declarat că aproape 300 de mii de voturi ar fi fost compromise. 

În cadrul referendumului constituțional, 50.38%, sau 750.137 de alegători au votat pentru modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar împotrivă au votat 49.62%, sau 738.737 de persoane. În ceea ce privește alegerile prezidențiale, în turul II a intrat Maia Sandu, cu 42.49%, și candidatului socialiștilor Alexandr Stoianoglo, cu 25.95%. Ce de-al doilea tur va avea loc pe 3 noiembrie. 

Read More

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro