Politico: Propaganda rusă, implicată în criza COVID din România

Politico: Propaganda rusă, implicată în criza COVID din România

Teoriile conspirației legate de noul coronavirus sunt susținute, în România, de propaganda rusă, se arată într-o analiză făcută de Politico.

“Nu există coronavius” / “Masca are antena 5G”, “Termometrul fură datele personale” / “Vaccinul implantează cip-uri” – sunt doar câteva dintre teoriile auzite în popor.

„Am avut mai multe tipuri de campanii de dezinformare. Au fost campanii foarte bine finanțate de unii care doreau să apară public pentru a sfida recomandările noastre, vizând tinerii, pe care îi convingeau să nu mai poarte măști.”, a declarat pentru Politico Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. 

Unele posturi naționale de televiziune au difuzat mesaje anti-vaccin și corona-sceptice semănând îndoieli cu privire la măsurile preventive în rândul populației și contribuind la creșterea numărului de infecții, scrie Politico.

O parte din dezinformare are legătură cu presa de stat rusă.

„Cei care construiesc aceste campanii de dezinformare sunt actori de stat, precum și o multitudine de actori locali”, a declarat pentru Politico Corina Rebegea, director la Centrul pentru Analiza Politicii Europene. 

„Mesajele care reduc la minimum efectele coronavirusului sunt preluate de politicieni și comentatori. Vedem un model caracteristic Balcanilor, în care penetrarea propagandei rusești este mai profundă”, a spus ea.

Sursa citată amintește că organizatorul unui protest recent împotriva contramăsurilor pandemice de la București, Iosefina Pascal, este și asistentă a europarlamentarei Maria Grapini.

„Cel mai mare partid din România, PSD, are și cel mai mare număr de coronasceptici. PSD a folosit conturile sale oficiale de pe rețelele sociale pentru a pune sub semnul întrebării gravitatea pandemiei.”, a mai spus Rebegea.

Un studiu din aprilie arată că 41% dintre români cred că virusul este o armă biologică fabricată în SUA.

Comentează pe FACEBOOK