duminică 14 iulie 2024

Polițiști reali, logistică de secol trecut și sloganuri

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Luptele de stradă din cartierul hunedorean Micro 6 și din comuna brașoveală Săcele au scos la iveală o realitate crudă. Încăierarea din Rahova, sectorul 5 al Capitalei, a pus și ea bomboana pe colivă. Nu face sens să ne îmbătăm cu apă rece: organele de forță ale statului român sunt praf! Cu mici excepții, mă refer la luptătorii de la forțele speciale, Poliția și Jandarmeria nu pot astăzi să facă față unor confruntări spontane. Și mai rău este faptul că cei certați cu legea nu mai au pic de frică de aceste structuri.

Un exercițiu de sinceritate ar trebui să înceapă cu realitatea crudă. Nici în afară nu există armate de polițiști la fiecare colț de stradă. Însă acolo există FRICĂ! Toți cei tentați să facă rău știu că poliția va veni, iar atunci va fi grav. Va fi fără tocmeală, fără menajamente sau poate chiar cu sânge… La noi, sirena poliție nu sperie aproape pe nimeni. Poate câțiva bătrâni mai slabi de îngeri. De ce?! Pentru că la noi se negociază, se stă la povești și chiar se pune poliția pe fugă. Nu mă credeți?! Mai vedeți o dată filmările de la Hunedoara! Sau cele de la Săcele! Dacă nu, vă mai trimit eu câteva duzini…

Din ce motiv am ajuns în halul ăsta? Cred că nu e greu de radiografiat. O voi face simplu, evitând cât mai mult să o dăm în politică. Realitatea e evidentă: în ultimii 6 ani, Ministerul de Interne a avut 7 șefi! Dintre care 2 interimari și unul care a fugit mâncând pământul după 6 zile. Chiar și cei plini au fost dezastru. Unul, Gabriel Oprea, era preocupat de ultima modă la căzile de duș cu suflantă și de cum să își tragă mai mulți antemergători, ca să nu piardă timp pe drum între șprițuri și amantlâcuri. Petre Tobă și-a prins urechile în plagiatele pe care a trebuit să le justifice, iar apoi a venit o bombă pe tocuri. Din expertă în ascuțit creioane și făcut cafele în secretariat, Carmen Dan a ajuns să le dea ordine generalilor din MAI. Mă opresc aici, fiindcă pe Vela îl am încă în evaluare. Sper să apuc să o termin sau să mă lase Orban să o fac, mai degrabă.

Dincolo de șefii nu tocmai răsăriți, nici în ograda polițiștilor de rând lucrurile nu sunt roz. Logistica e de secolul trecut, în cel mai bun caz: mașini hodorogite, pistoale uzate și sisteme informatice din neanderthal. Chiar și metodele de pregătire sunt ridicole. De la probele de admitere și pânâ la pregătirea didactică în școlile de la Câmpina și București, totul este perimat. Cine a mers măcar o dată la probele fizice sau la cursurile de autoapărare din Academie știe ce zic. Se predau tehnici vechi, proaste, iar tinerii sunt încurajați mai mult să își scape pielea, decât să bage frica în oasele infractorilor cu care vor da piept. Chiar și procedurile din stradă sunt pentru proști. Cu somațiile alambicate, cu încătușări de Cascadorii Râsului și cu lipsa instrumentelor moderne de imobilizat ticăloșii. Cum este posibil ca polițiștii din stradă să nu aibă electroșocuri sau alte mijloace de punere instantanee la pământ a agresorilor?! E simplu: pe șefii lor i-a durut în cot (să nu zic altfel) de nevoile lor. Dacă din Loganuri de 70.000 de euro bucata se scoteau comisioane mai grase, atunci alea se cumpărau!

Și lipsa personalului din stradă este o consecință a dezastrului. În loc să se trimită 2 polițiști în teren, au fost angajați 4 la tăiat hărtii. Plus 2-3 domnișoare la înviorat șefimea dimineața. Ministerul de Interne stă bine în birouri și tragic pe străzi. La sate și comune e moartea. Ce să facă o mână de necăjiți într-un post de poliție rural, când se taie 2 clanuri de ursari peste drum de secție?! Știu, iarași o să sară pudibonzii, deci pot reformula: “când se comportă belicos o divizie de savanți chinezi cu un cenaclu de artiști emeriți”?! În ambele cazuri, răspunsul e același: să o dea pe vorbă bună, până apar mascații de la județ. Adică vreo oră, două. Nedreptatea e și la salarizare. Să nu credeți că polițistul care bate străzile și imobilizează infractori periculoși ia cumva mai mult decât colegul său din minister, care plimbă hârtii între departamente. Deci prost să fii, ca să vrei pe teren!

Ceea ce mă deranjează în prezent este ipocrizia. Fiecare șef din poliție încearcă să ascundă mizerie sub preș și să arate că este în control. Sunteți pe naiba, oameni buni! România trece astăzi prin momente unice, cel puțin din 90 până azi. Iar nenorocirea ne-a prins cu o poliție slăbită, a cărei imagine era oricum praf. 10 August a fost apogeul. Clanurile interlope reintraseră în cărți înainte să lovească nenorocitul de coronavirus. Să vă amintesc de Clanul Sportivilor, care și-a stabilit liderul după o bătaie transmisă live pe Facebook, ziua în amiaza mare, în mijlocul Bucureștiului?! Interlopii își trimit amenințări tot în public sau pe rețelele de socializare. De ce?! Pentru că nu au frică! Așa că singura rugăminte pe care o am la cei care conduc Poliția și Jandarmeria astăzi este următoarea: Lăsați sloganurile ieftine, recunoașteți-vă vouă realitatea și încercați din răsputeri să schimbați lucrurile din mers! Dați curaj și puteri polițiștilor, însă dotați-i și pe măsură. Și sancționați-le drastic derapajele, atunci când sar calul! Ordinea se înstaurează și cu bățul..

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro