luni 17 iunie 2024

Poluare RECORD în Capitală: Autoritățile află de pe Facebook

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Senzorii de mediu au indicat, în naoptea de duminică spre luni, un nivel record de poluare în București.

Datele arată depășiri cu 900% – 1.000% ale nivelului maxim admis de PM 2,5 (un praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe). Pentru PM10 (particule mari de praf), s-au înregistrat depășiri de aproape 800%.

Costel Alexe, ministrul interimar al Mediului, a declarat, luni dimineață, că nivelul record de este rezultatul „arderilor necontrolate din București și județul Ilfov” și eventuale activități industriale.

„Aș vrea să vă spun că, în momentul de față, am avut acest episod de poluare ca urmare a unui cumul de factori. În primul rând, arderile necontrolate din București și județul Ilfov. Au fost sesizări la 112, am avut în această dimineață discuții cu cei de la ISU, care, din informațiile pe care le avem, în afară de incendiul semnalat la ora 12:00 noaptea de la Gara de Nord și a sesizărilor primite cu arderile de vegetație sau cauciucuri, sau toate celelalte gunoaie care au fost în restul serii, au ajuns să avem aceste condiții de calm atmosferic și, evident, cu viteze reduse ale vântului, de sub 7 km/h. Din acest motiv, având și aceste valori ridicate. Aceste creșteri au început aseară, în jurul orei 21:00, cu vârful în jurul orei 3:00, 4:00 dimineață și, evident, scăzând către primele ore ale zilei. Astăzi, spunând încă o dată și aș vrea să subliniez, având valori de intrare în normalitate privind calitatea aerului din București, evident încă cu depășiri pe PM10 și ceilalți factori poluanți”, a declarat Costel Alexe.

Nu ar trebui să creadă cineva că am avut acest episod de poluare doar din cauza arderilor necontrolate din jurul Bucureștiului. Avem și noi suspiciuni de activități industriale, care se desfășoară în județul Ilfov sau în București, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantități ridicate de poluanți. În momentul de față, avem în cadrul județului Ilfov 46 de firme autorizate și în Municipiul București 69 autorizate, care au acest proces de ardere”, a mai spus Alexe.

De asemenea, Alexe a anunțat că a decis să facă ordine la nivelul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului București, unde va fi schimbată conducerea.

Ministrul spune ca ANPM ar fi trebuit să alerteze celelalte autorități cu atributii, însa el personal a aflat de pe Facebook.

„Avem în cadrul ministerului un elefant și acela este ANPM-ul, care în momentul de față are reale carențe și de management, și de comunicare. Nu e firesc ca cei din conducerea ministerului când avem astfel de depășiri să afle de pe Facebook, norocul meu ca eram treaz. În această dimineta, am solicitat demiterea conducerii APM Bucuresti și a directorilor de acolo”, a anunțat Costel Alexe.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro