marți 28 noiembrie 2023

Mirajul drumului: România împotriva gândacului, liliacului și pârșului

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Europenii cu ștaif nu vor ca România să aibă autostrăzi. Punct! Pot să sară de posterior în sus toți fanii Bruxelles-ului, strategii europeni, ambasadele și adulatorii partenerilor noștri de la vest. Asta v-o spune un susținător al Uniunii Europene, un jurnalist care a apreciat întotdeauna apartenența noastră la aceasta familie și care nu vede evoluția României decât ca parte integrantă a acestei construcții europene.

Dar capitolul cu autostrăzile și drumurile mioritice e cu totul altceva. Băieții aceia civilizați din vest, pur și simplu nu vor ca noi să avem drumuri rapide. Despre motiv, pot doar să speculez. Cel mai evident este acela că o autostradă care ar lega Portul Constanța de UE ar afecta buzunarul țărilor din Vestul Europei. Tot traficul maritim dinspre Orient s-ar muta în portul de la Marea Neagră. De acolo ar pleca pe bandă rulantă tirurile cu marfă destinată Vestului. Și s-ar întoarce pe aceeași rută. România ar face bani cu nemiluita, în detrimentul altor state cu ieșire la mare…

Am rămas dator cu explicația frazei de la începutul textului! Ei bine, da, băieții ăia chiar nu vor să avem autostrăzi! De 10-15 ani ni se tot pune placa legată de ticăloșia guvernanților. Desigur, și ea e cât se poate de adevărată. Bani la buget nu au fost, iar accesarea celor europeni nu a fost tentantă. Deh, sunt mult mai greu de furat… Dar presiunea socială a fost teribilă în ultimii ani pe acest subiect, iar politicienii au decontat electoral de mama focului lipsa infrastructurii. Așa că și-au făcut curaj mai nou să apeleze la visteria europeană.
Ce s-a întâmplat când românii chiar au cerut ajutorul Europei?! S-au inventat pârșul de pădure, liliacul protejat, tunelurile pentru ursuleți și, mai nou, gândacul.. Oameni buni, suntem normali la cap?! Comisia Europeană ne spune să nu ne apucăm de autostrada Pitești – Sibiu până nu rezolvăm problema gândacului croitor. Adică să mutam coloniile acestor gângănii din calea autostrăzii. Vă mai amintiți de grota cu lilieci protejați din Ardeal, care a blocat cu aproape doi ani construcția autostrăzii Lugoj – Deva?! Și aia a fost tot cu voie de la UE. Plus un mic amănunt: zecile de asociații ecologiste, așa-zise iubitoare de natură, au venit pe capul nostru tot din lumea bună.. Ne-au chinuit cu trecătorile pentru urși care au costat milioane de euro, ne-au amânat pe motiv de confort al pârșului de pădure, iar acum plâng de grija gândacului. Dar de grija românului amărât, care face 8 ore de la București la Suceava nu știți să plângeți? Sau la mormintele sutelor de nenorociți morți în accidente rutiere?! Pentru aceștia, activiștii europeni nu au fonduri de cheltuit.

Nu e treaba mea să fac drumuri, dar sfaturi miniștrilor de resort pot să le dau. Așa că încep cu domnul Lucian Bode de la Transporturi.  Lăsați amețiții să urle de grija lighioanelor și a gângăniilor de tot soiul și puneți biciul pe CNAIR să termine hârțogăraia și să pună constructorii la muncă!

De la ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, aștept să le transmită europenilor că de data asta chiar vrem autostrăzi. Și că detaliile de tipul gândacului le vom remedia din mers. Important e să deschidă ei rezervorul de bani cât mai urgent.
Chiar și pentru domnul Predoiu de la Justiție am o sugestie. Așa discret, fără să se implice în actul de justiție încălcând legea, să le explice judecătorilor că interesul acestui popor chinuit de 30 de ani încoace ar trebui să cântărească și el în sentințele pe care le dau. Fiindcă atâta vreme cât orice sesizare absurdă, menită doar să blocheze marile proiecte de infrastructură va avea câștig de cauză la instanță, nu vom avea drumuri în veci.
Acum ori niciodată e șansa acestui popor să câștige lupta cu gândacul, pârșul, liliacul și să trimită lighioanele în pădure, acolo unde le e locul! Sunt convins că ele vor supraviețui și se vor adapta din mers.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -" "
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro