miercuri 7 iunie 2023

Președintele ANAF și-a pus stomatologii în cap

CITEȘTE ȘI:

spot_imgspot_img

O declarație nefericită a președintelui ANAF, Lucian Heiuș, referitoare la o posibilă evaziune fiscală ce s-ar petrece în domeniul stomatologic, a creat revoltă în lumea medicală. Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) a reacționat vehement, printr-un protest trimis instituției conduse de Heiuș. „CMSR apreciază că declaraţiile sus-menţionate sunt cel puţin hazardate şi se constituie în veritabile acuzaţii de încălcare a legii formulate la adresa unui întreg corp profesional, fără să existe probe pentru cele afirmate, acuzaţii care pun un nejustificat stigmat pe profesia liberală, medicală, care a contribuit cel mai mult la bugetul de stat, prin turismul medical stomatologic, pe care l-a generat şi încă îl generează, cu toate că în România sunt aproape inexistente politicile publice de sprijinire și de stimulare a acestui tip de servicii medicale”, scriu cei de la Colegiu.

Vă reamintim că Lucian Heiuș a declarat zilele trecute faptul că intenționează să demareze o serie de controale pe acest domeniu, ca urmare a informațiilor pe care le are. Acesta e de părere că aproximativ 80 la sută dintre medicii stomatologi nu declară integral veniturile, făcând eveziune fiscală. Pe de altă parte, însă, acest gen de servicii medicale a performat extrem de bine în ultimii ani. Mulți români din diasporă vin în țară pentru a-și repara dantura, aparatura de la noi este aproape la același nivel cu cea din Europa de Vest, iar prețurile sunt mult mai mici decât acolo. Toate aceste lucruri s-au întâmplat fără ca statul român să demareze vreun program de susținere a acestei ramuri medicale. Inclusiv decontările prin Casa de Sănătate, făcute de România în ultimii ani au fost ridicol de mici, comparativ cu celelalte țări UE. De programe de prevenție nici nu putem vorbi..

În încheierea documentului de protest trimis către ANAF, cei de la Colegiul Medicilor Stomatologi susțin că: „Având în vedere faptul că declaraţiile conducerii ANAF afectează onoarea medicilor stomatologi şi dă naştere la suspiciuni legate de probitatea morală şi profesională a acestora şi la repercusiuni asupra credibilităţii profesioniştilor din domeniu în special în faţa pacienţilor, CMSR dezavuează categoric afirmaţiile conducerii ANAF şi solicită, public, acestei instituţii să pună la dispoziţie analizele de risc efectuate cu privire la declararea veniturilor de către medicii stomatologi şi să comunice justificările pentru care, dintre toate profesiile liberale, profesia de medic stomatolog este considerată profesia cu un risc de neconformare ridicat.”

Comentează pe FACEBOOK
- Advertisement -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro