vineri 21 iunie 2024

Iohannis, distins cu premiul Coudenhove-Kalergi

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, miercuri, premiul european „Coudenhove-Kalergi” pentru anul 2020.

„Decernarea premiului „Coudenhove-Kalergi” pentru anul 2020 mă onorează. (…) Această distincţie mă bucură cu atât mai mult cu cât, privind în urmă, printre laureaţi se numără personalităţi de marcă ce s-au dedicat obiectivului unei Europe unite”, a spus Iohannis.

“Richard von Coudenhove-Kalergi credea cu tărie că ciclul distructiv al conflictelor poate fi oprit, că istoria continentului european poate fi scrisă altfel. Credea în Europa, în valorile fundamentale ale acesteia, demnitate umană și libertate. Astfel, Coudenhove-Kalergi și-a dedicat viața ideii unei Europe unite, indisolubile. Acest ideal călăuzește astăzi proiectul UE. Richard von Coudenhove-Kalergi a fost martorul renașterii proiectului european, după cel de-Al Doilea Război Mondial, dar nu a mai putut fi martorul extinderii UE. La dispariția sa, în 1972, UE era încă formată din cei șase membri fondatori.

UE numără, în prezent, 27 de state membre, care trăiesc împreună, în pace și prosperitate. Realizarea proiectului european s-a înfăptuit treptat, iar aderarea fiecărei țări a adus avantaje reciproce, atât pentru noul stat membru, cât și pentru comunitatea europeană, căreia i s-a alăturat.

Din această perspectivă, consider că acordarea acestei distincții este mai presus de orice o recunoaștere a rolului României în UE și a profilului țării noastre de promotor activ al integării europene, al unității proiectului european și al capacității acestuia de a fi o sursă de inspirație și un ideal pentru țările din vecinătate.”, a declarat președintele Klaus Iohannis, miercuri, la Palatul Cotroceni”, a adăugat Iohannis.

Printre cei care au participat la eveniment s-au numărat fostul preşedinte Emil Constantinescu, şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, premierul interimar, Ludovic Orban, premierul desemnat, Florin Cîţu, miniştri, preşedintele USR, Dan Barna, preşedintele PMP, Eugen Tomac, directorul SRI, Eduard Hellvig, europarlamentari, parlamentari, diplomaţi, reprezentanţi ai mediului academic, ai cultelor religioase.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro