sâmbătă 2 martie 2024

Preşedintele ucrainean vrea întâlnire cu Putin și Biden

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea o întâlnire cu omologii săi american şi rus, Joe Biden şi Vladimir Putin. Scopul: dezamorsarea crizei de la frontiera dintre Ucraina şi Rusia, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

”Preşedintele Zelenski i-a propus preşedintelui Biden, şi noi credem că asta se poate face, să organizeze o întâlnire trilaterală, poate prin videoconferinţă, între preşedintele Biden, preşedintele Zelenski şi preşedintele Putin”.

Declarația îi aparține şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak. Locația: un eveniment organizat de think-tankul american Atlantic Council.

”Încă aşteptăm un răspuns de la partea rusă, dar partenerii noştri americani au primit propunerea noastră cu un anumit interes”, a explicat şefului administraţiei prezidenţiale.

”Cred că este o poziţie proactivă, care implică Ucraina în negociere. Dacă este vorba de a discuta despre arhitectura de securitate a Europei, este necesară implicarea Ucrainei”, a spus Iermak.

Marţi, președintele ucrainean a propus organizarea unui summit în ‘format Normandia’, cu Rusia, Franţa şi Germania, pentru ”a pune capăt conflictului”.

SUA, Uniunea Europeană şi Kievul acuză Rusia că a desfăşurat aproape 100.000 de soldaţi la frontiera sa cu Ucraina. Motivul a fost o potenţială invadare a ţării vecine. Moscova neagă că ar avea o asemenea intenţie. Tot ei dau asigurări că vor doar să se apere de poziţia ameninţătoare a NATO în apropierea graniţelor ruse.

Andrii Iermak a spus că majoritatea ucrainenilor îşi vor apăra ţara în cazul unei agresiuni. El a adăugat că Ucraina este pregătită şi capabilă să adere la Alianţa Nord-Atlantică.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro