sâmbătă 20 iulie 2024

Previziuni sumbre pentru Casa Regală britanică

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Monarhia britanică a devenit un obiectiv turistic, funeraliile reginei Elisabeta a II-a sunt precum Campionatul Mondial de Fotbal sau premiile Oscar. Este părerea jurnalistului Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul crede că monarhia britanică a fost golită de conținut. Singurul mod în care a reszistat a fost numai datorită numelui: United Kingdom. Cristian Tudor Popescu crede că moartea reginei nu va afecta politica UK, dar există șansa ca soarta Casei Regale britanice să fie asemănătoare cu cea a Casei Regale din România.

„Monarhia britanică este un obiectiv turistic. Un show. Funeraliile reginei Elisabeta a II-a sunt Campionatul Mondial de Fotbal sau premiile Oscar. (…) Spre deosebire de Franța, care, ducând până la capăt decapitarea lui Ludovic XVI, a abolit monarhia în secolul XIX, Marea Britanie a păstrat-o, golind-o însă de conținut până la statutul de splendidă pasăre împăiată de astăzi.

De ce? Cauza stă în nume: United Kingdom. Pentru a păstra la un loc Anglia, Scoția, Țara Galilor, Irlanda de Nord, treabă din ce în ce mai grea. Și, mai mult decât atât, pentru a menține, la nivelul conștientului și subconștientului colectiv, britanic și mondial, amintirea trufașă a Imperiului ccolonial. Încă există 14 state în care monarhul de la Londra este formal suveran, fără vreo putere de decizie politică, cum, de altfel, nu are nici în Marea Britanie.

Moartea reginei nu schimbă nimic în politica UK. Elisabeta a II-a a însemnat, vreme de 70 de ani, nimic altceva decât imagine, identitară pentru englezi, spectaculară pentru restul globului. O imagine puternică însă. Imaginile mor? Cred că da.

De aceea, nu e cu totul exclus să se întâmple cu Casa Regală britanică ce s-a întâmplat cu cea a României”, a scris CTP, pe Republica.ro.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist.
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro