luni 9 decembrie 2024

PREZIDENȚIALE. A început procesul de renumărare a voturilor în toate judeţele

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

PREZIDENȚIALE 2024. A început procesul de renumărare a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale în toate judeţele, a anunțat, vineri, președintele AEP, Toni Greblă. Acesta speră ca în cursul zilei majoritatea judeţelor să termine operaţiunea şi că pot fi unele întârzieri în cazul judeţelor mari şi în zonele îndepărtate din străinătate.

 

Greblă: A început procesul de renumărare a voturilor în toate judeţele

 

„A început procesul în toate judeţele, astfel cum s-a organizat fiecare. Unii au început chiar de aseară renumărarea voturilor în unele judeţe. Altele au început în această dimineaţă, foarte devreme. Sper ca, până în cursul zilei de astăzi, marea majoritate a judeţelor să termine această operaţiune.”, a precizat, pentru AGERPRES, Toni Greblă.

El a apreciat că pot fi unele întârzieri în judeţele mari, fiind un număr mai mare de voturi, dar şi în unele secţii din străinătate, unde transportul este mai dificil.

„Probabil vom avea ceva întârzieri în judeţele mari, unde există de numărat un număr semnificativ de voturi. Și, de asemenea, pentru votul în străinătate, întrucât nu toate buletinele de vot au ajuns la secţia de votare pentru străinătate la Bucureşti şi există misiuni diplomatice situate în ţări în care funcţionează mai greu transportul.

În Europa nu vor fi probleme, în cursul zile de astăzi toate buletinele vor fi la Bucureşti. Probabil ceva întârzieri vor exista pentru secţiile de votare situate, de exemplu, în sudul Africii, unde transportul este asigurat mai dificil.”, a adăugat şeful AEP.

Legat de termenul stabilit de BEC ca la 1 decembrie să se finalizeze operaţiunea, Greblă a precizat că BEC va comunica atunci când estimează că va transmite centralizarea voturilor la CCR.

„AEP nu are nicio atribuţie în operaţiunea de renumărare a voturilor. Decizia a luat-o Curtea Constituţională, Biroul Electoral Central o pune în executare prin birourile electorale judeţene.”, a spus preşedintele AEP.

 

CCR a cerut joi BEC renumărarea voturilor valabile şi nule din primul tur al alegerilor 

 

Curtea Constituţională a României a cerut, joi, Biroului Electoral Central renumărarea voturilor valabil exprimate şi cele nule de la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, plenul a examinat, joi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheş. Cu unanimitate de voturi a dispus reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule la alegerile pentru funcţia de preşedinte al României.

De asemenea, sursa citată arată că s-a dispus înaintarea către CCR a rezultatelor reverificării şi renumărării de către Biroul Electoral Central.

Conform comunicatului, în aceeaşi şedinţă, Plenul Curţii Constituţionale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României din data de 24 noiembrie, formulată de Sebastian-Constantin Popescu.

Totodată, Curtea Constituţională a amânat pentru vineri discuţiile pe cererea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin, şedinţa urmând să aibă loc la ora 14,00.

Jurnalistul Liviu Avram scrie că nu există nicio prevedere legală care să reglementeze procedura de renumărare a tuturor voturilor exprimate după încheierea scrutinului.

„Legea prevede doar renumărarea înainte de încheierea votării, în secții de vot, cu același birou electoral de secție și cu aceleași garanții de corectitudine ca și la numărarea inițială.” Și mai scrie că acest lucru ar favoriza PSD.

„Ceva culise spumoase de la Biroul Electoral Central:

1. La BEC nu a ajuns nimic din contestația formulată de Terheș, nici cererea în sine, nici pretinsele probe pe care le invoca. A ajuns doar comunicatul oficial al CCR și adresa CCR către BEC prin care dispune renumărarea. Cum ar veni, BEC a decis renumărarea în orb, fără să aibă dreptul să evalueze temeinicia cererii.
2. Nu există nicio prevedere legală care să reglementeze procedura de renumărare a tuturor voturilor exprimate într-un scrutin după încheierea procesului de votare. Legea prevede doar renumărarea înainte de încheierea votării, în secții de vot, cu același birou electoral de secție și cu aceleași garanții de corectitudine ca și la numărarea inițială.
3. În lipsa unor prevederi legale, BEC a improvizat o procedură, prin care renumărarea voturilor cade în sarcina Birourilor Electorale Județene (nu a celor de secție de vot), dar fără niciuna din garanțiile de corectitudine prevăzute la numărarea inițială. Cum ar fi:
4. La nivelul fiecărui județ se constituie 5-6 echipe de renumărare a voturilor, formate din „personal auxiliar”, adică angajați ai prefecturilor, fără reprezentanți din partea partidelor sau observatori independenți.
5. Singurii reprezentanți ai partidelor care pot participa la renumărare sunt cei care sunt deja membri ai Birourilor Electorale Județene (BEJ), câte unul din partea fiecărui partid, și care vor trebui să se plimbe pe la cele 5-6 echipe ca să vegheze la corectitudinea renumărării. Evident, nu vor putea fi niciodată prezenți simultan la toate cele cinci-șase echipe – și de aici înțelegeți dvs. ce se poate întâmpla.
6. La final, reprezentanții partidelor în BEJ-uri vor fi puși să semneze procesele verbale de renumărare a voturilor, deși nu vor fi putut să constate fizic dacă renumărarea a fost corectă sau nu.
7. Procesul de renumărare nu va fi filmat cu aparatura STS, pentru că aceasta va fi alocată filmării alegerilor parlamentare.
După ce s-a asigurat, prin decizii ale CCR și BEC, că toate aceste porcării sinistre vor fi implementate, iar validarea turului 1 al prezidențialelor va avea loc săptămâna viitoare, Marcel Ciolacu iese și spune că nu-l mai interesează locul doi în alegerile prezidențiale.
Și atunci de unde atâta deranj?
Vă spun eu: PSD vrea să amâne validarea turului 1 al prezidențialelor până dincolo de alegerile parlamentare de duminică, mizând că suveraniștii vor obține cam 40% din viitorul Parlament, iar restul va fi împărțit între PSD, USR, PNL și UDMR, cu PSD primadonă. Cum ar veni, să formăm o mare coaliție anti-extremism, dar numai cu PSD la butoane.
Încă un joc politic de laborator, în care alegătorul este văzut doar ca o oaie. Nu se potolesc deloc PSD-iștii ăștia, deși și-au mai luat-o în barbă de atâtea ori cu asemenea jocuri.”, scrie Avram pe Facebook.
Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro