Marți, a fost lansat în spațiu primul satelit din lemn, creat de ingineri japonezi, la bordul unei rachete SpaceX, ca parte a unei misiuni de aprovizionare a Stației Spațiale Internaționale (ISS). Acest satelit experimental, denumit LignoSat, are dimensiunea unui cub cu latura de 10 centimetri și a fost lansat de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, NASA, conform informațiilor oferite de Centrul de Studii Spațiale al Universității din Kyoto.
Satelitul din lemn – o soluție ecologică la poluarea cosmică
Odată revenit în atmosferă, LignoSat ar trebui să ardă complet fără a produce particule metalice poluante, spre deosebire de sateliții convenționali, au explicat specialiștii japonezi. Particulele metalice rezultate din dezintegrările sateliților convenționali au potențialul de a afecta mediul și de a perturba telecomunicațiile.
Acest satelit de lemn a fost amplasat într-un container special conceput de Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială (JAXA) și a fost lansat cu succes, conform unei declarații publicate de JAXA pe platforma X.
Sumitomo Forestry, co-dezvoltator al LignoSat, a confirmat pentru AFP că lansarea a decurs „fără probleme”. În următoarea lună, LignoSat va ajunge pe ISS și va fi eliberat în spațiu, unde va fi supus unor teste de rezistență și durabilitate.
Lemnul în explorarea spațială – o inovație pentru sustenabilitate
Satelitul va trimite date către cercetători care vor monitoriza semnele de deformare și vor analiza capacitatea acestuia de a face față temperaturilor extreme și radiațiilor spațiale. Lemnul utilizat, magnolia, a fost ales pentru durabilitatea sa în condițiile aspre ale spațiului, în absența oxigenului și a apei, care ar putea accelera degradarea materialului.
„Sateliții construiți din materiale nemetalice ar putea deveni tot mai frecvenți în viitor,” a declarat Takao Doi, astronaut și profesor la Universitatea din Kyoto, subliniind că LignoSat poate demonstra eficiența materialelor regenerabile pentru viitoare misiuni în spațiu.
Această inițiativă vine în contextul în care omenirea explorează noi posibilități de locuire spațială și caută soluții ecologice pentru reducerea impactului mediului înconjurător.
Comentează pe FACEBOOK