UPDATE: Modificarea Legii nr. 95 a Sănătăţii are în vedere, în principal, punerea pacientului în centrul sistemului, astfel încât să poată să aleagă unde se tratează – în spitale de stat sau la privat, a explicat, luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Victor Costache, subliniind că nu este vorba de privatizare.
„De câte ori se reformează ceva în medicină, se scoate această utopie a privatizării. Noi ne dorim să punem pacientul în centrul sistemului şi să lăsăm pacientul să aleagă. Ştiţi foarte bine situaţia catastrofică în care ne aflăm ca sistem sanitar iar una dintre cauze a fost această îngrădire a pacienţilor. Scopul acestor măsuri legislative este să ieşim din acest fenomen de îngrădire a drepturilor. Spitalele private au fost incluse demult în programele naţionale – din 2013 sau 2014. Era lăsat în suspans această formulare ambiguă când sunt excedate anumite capacităţi de primire, lucru absolut ambiguu şi greu de interpretat. Este vorba despre o updatare firească a acestei legislaţii din 2014. De asemenea, sunt luate şi alte măsuri de modernizare a Legii 95, a acestor servicii medicale integrate ca şi celelalte ţări europene. (…) Este exemplul copiilor cu autism, unde li se plătea medicaţia, dar nu li se asigura suportul mult mai necesar a tot ce înseamnă logoped sau psiholog”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Guvernul PNL vrea să privatizeze programele naționale de sănătate. În acest sens, Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care prevede modificarea Legii privind reforma în sănătate, în sensul în care programele naţionale de sănătate – finanţate de stat – vor putea fi derulate ”unitar” de către furnizori publici şi privaţi.
Principalul partid de opoziție se opune. PSD-iștii spuns că mult mai puţine persoane vor avea acces gratuit la tratamente.
”PSD se opune categoric proiectului lansat de PNL privind privatizarea programelor de sănătate. Sănătatea este un drept constituţional garantat pentru TOŢI cetăţenii, nu doar pentru cei cu venituri mari, aşa cum vrea PNL”, au scris, luni, pe Facebook, reprezentanţii PSD.
Potrivit acestora, ”privatizarea programelor de sănătate publică înseamnă că bugetul pentru tratamentele mai scumpe sau cele de urgenţă să se împartă şi cu spitalele private”.
„Deci în mod evident vor rămâne mai puțini bani la spitale de stat. Altfel spus, vor fi mai puțini pacienți care se vor putea trata GRATUIT la stat și din ce în ce în ce mai mulți pacienți care vor trebui să se trateze CONTRA-COST în clinicile sau spitalele private”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a PSD.
Comentează pe FACEBOOK