joi 16 ianuarie 2025

Protest la Penitenciarul Poarta Albă din cauza „ordonanței trenuleț”

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Luni, 30 decembrie, peste 100 de angajați ai Penitenciarului Poarta Albă au participat la un protest împotriva controversatei „ordonanțe trenuleț.” Mișcarea de protest a afectat programul zilnic al instituției, 20 de deținuți nemaifiind transportați la instanțele de judecată, majoritatea având procese legate de măsuri preventive.

În aceeași zi, Guvernul condus de Marcel Ciolacu s-a reunit în ședință la ora 13:00 pentru a dezbate ordonanța privind măsurile fiscal-bugetare, conform proiectului publicat de Ministerul Finanțelor duminică.

Ce prevede „ordonanța trenuleț” pentru 2025?

Documentul fiscal propune înghețarea salariilor în sectorul public la nivelul lunii noiembrie 2024, începând cu 1 ianuarie 2025. Măsura vizează toate categoriile de personal plătit din fonduri publice, inclusiv indemnizațiile pentru funcțiile de demnitate publică și cele asimilate acestora.

De asemenea, salariile angajaților din administrația locală, consiliile județene și primării vor rămâne neschimbate, cu condiția ca personalul să ocupe aceleași funcții și să își desfășoare activitatea în aceleași condiții.

Munca suplimentară efectuată peste programul normal va fi compensată exclusiv cu timp liber corespunzător, fără remunerație suplimentară.

Vouchere de vacanță limitate la 800 de lei

Instituțiile publice vor putea acorda vouchere de vacanță în valoare de 800 de lei doar angajaților cu salarii nete de până la 8.000 de lei.

Acestea vor putea acoperi cel mult 50% din costul pachetelor turistice, în valoare de minimum 1.600 de lei.

Suspendarea angajărilor în sectorul public

Începând cu 1 ianuarie 2025, ocuparea posturilor vacante în sectorul public se va suspenda, cu excepția celor unice sau deja aprobate prin memorandum guvernamental.

protest angajați ordonanțe trenuleț
protest la poarta alba

Excepții se aplică și pentru posturile din sistemul sanitar, proiectele cu finanțare europeană și concursurile de admitere în rezidențiat.

Reduceri bugetare și înghețarea pensiilor speciale

Printre alte măsuri propuse, subvențiile pentru partidele politice vor fi reduse cu 25%, iar pensiile speciale nu vor mai fi indexate cu rata medie anuală a inflației.

Totodată, valoarea punctului de referință pentru calculul pensiilor va rămâne la nivelul de 81 de lei, iar indicatorul social de referință va fi menținut la nivelul din luna noiembrie 2024.

Impactul măsurilor fiscale

Protestul angajaților de la Penitenciarul Poarta Albă reflectă nemulțumirile tot mai mari din rândul personalului bugetar, care consideră măsurile propuse drept restrictive și lipsite de sustenabilitate.

Rămâne de văzut dacă Guvernul va ajusta prevederile ordonanței în urma dezbaterilor publice și a presiunilor din partea diferitelor categorii socio-profesionale.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro