PSD-istul Lucian Romașcanu acuză PNL de un `fals integral’. Cel mai nou conflict în coaliție a pornit după ce liderul PNL, Nicolae Ciucă, i-a cerut ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, să găsească o soluție pentru ca și pragul de impozitare al pensiilor militare să crească de la 2000 la 3000 de lei. Purtătorul de cuvânt al PSD spune că, înainte de a vota creșterea pragului în Parlament, social-democrații au venit tocmai cu această propunere, dar liberalii s-au opus categoric.
PSD, noi acuze la adresa liberalilor
”Colegii liberali, membri ai coaliției de guvernare, reacționează la scorurile politice jenante cu care sunt creditați cu contorsionarea aberantă a realității.
Penibilul este cotidian, dar, periodic, unele declarații merg în zona delirului.
Ultima, dar nu cea din urmă, din păcate: au ajuns să inventeze măsuri la care, în realitate, PNL s-a opus în Parlament, chiar săptămâna trecută.
Concret, încordatul domn Florin Roman spune că Nicolae Ciucă i-ar fi cerut ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, creșterea pragului de impozitare a pensiilor militare la 3000 de lei, iar ministrul lucrează acum să execute ordinul.
FALS INTEGRAL! Săptămâna trecută, în Parlament, la proiectul de lege privind creșterea pragului de impozitare al pensiilor publice la 3000 de lei, PSD a propus liberailor să facem același lucru și cu pensiile militare. Răspunsul lor ferm a fost NU.
Nu am înțeles exact de ce s-a opus PNL acestei decizii, poate s-au gândit că subiectul pensiei militare nu îl avantajează pe liderul său, Dl. Nicolae Ciucă.
Declarațiile publice ale premierului Marcel Ciolacu, chemarea la guvern a ministrului Boloș pe această temă arată ferm că Partidul Social Democrat susține că și pragul la pensiile militare trebuie crescut la 3000 de lei, ca la pensiile publice, fiindcă asta înseamnă echitate!”, scrie Lucian Romașcanu pe Facebook.
Florin Roman (PNL) va depune un proiect de lege cu privire la calculul pensiilor pentru grupele de muncă
Deputatul PNL Florin Roman a declarat, marţi, că va depune un proiect de lege cu privire la calcularea pensiilor pentru grupele de muncă.
„PSD a creat o imensă aşteptare în momentul în care, de la nivelul prim-ministrului şi al ministrului Muncii, s-a anunţat că toate pensiile vor creşte. Asta a fost prima comunicare a PSD. PNL spunea atunci că vor fi nişte probleme, pentru că era evident pentru toată lumea că dispărând excepţiile de la legea pensiilor, cum erau pensionarea anticipată cu 2 ani mai repede pentru cei aflaţi în zonele miniere, pensionarea anticipată în baza calculului pe grupele de muncă, vor apărea inechităţi. Am spus aceste lucruri şi atunci s-a modificat comunicarea de la nivelul PSD – au spus că 3.800.000 de pensii vor creşte. În momentul în care ne-am uitat pe lege, era evident că cei 18% vor fi nedreptăţiţi”, a spus Roman la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.
El a menţionat că a avut în audienţă mai mulţi mineri, iar unul dintre ei a avut o scădere la pensie de 6.000 de lei în urma recalculării pensiilor, după ce a lucrat 23 de ani în subteran.
„Legea, la momentul respectiv, spunea că vă puteţi pensiona nu la 25 de ani, cum se calculează acum punctul de referinţă, ci la 15, 17, 19, 20 de ani. În condiţiile în care au avut salariile mai mari, ei au şi contribuit cu 30% mai mult. Propunerea noastră vine să rezolve această problemă, în sensul că atunci când calculezi punctul de referinţă, trebuie să o faci pentru acei oameni la condiţiile de atunci din lege, pentru că nu e vina lor că ulterior legile s-au tot schimbat. De aici le apare această scădere, întrucât punctul de referinţă nu era aşa – 25 de ani stagiul de cotizare – ci la 19 sau 20 de ani în condiţiile în care au contribuit mai mult. Propunerea noastră este ca punctul de referinţă să fie calculat la ceea ce spunea legea la momentul respectiv, să fie de 20 ani, dacă aşa s-a pensionat atunci, pentru că aşa i-a permis legea, pentru că era beneficiar de grupă de muncă”, a afirmat acesta.
Comentează pe FACEBOOK