sâmbătă 18 ianuarie 2025

PSD atacă Guvernul Orban 2 la CCR

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Liderii PSD atacă guvernul Orban 2 la Curtea Constituțională a României (CCR).

Preşedintele interimar al Senatului, Titus Corlăţean, a declarat, luni, că decizia este una justificată și se așteaptă o soluție favorabilă a judecătorilor.

„Noi vom trimite în perioada imediat următoare aceste contestaţii de la Cameră şi de la Senat către Curtea Constituţională şi bineînţeles că vom discuta, ne vom consulta. Ce este important este decizia sesizării Curţii Constituţionale şi această contestaţie care, din punctul meu de vedere, este pe deplin justificată şi aşteptăm o soluţie de fond, sperăm noi favorabilă, a CCR. Mai departe, paşii procedurali şi alte chestiuni sunt subiect de consultări şi (…) cu conducerea Camerei”, a precizat Corlăţean.

Totodată, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, arată, în sesizarea trimisă luni Curții Constituționale privind desemnarea lui Ludovic Orban din nou ca premier că șeful statului își exercită discreționar și abuziv atribuțiile, astfel că este invocat un conflict juridic de natură constituțională între președintele Klaus Iohannis și Parlament.

Ce susține Ciolacu în sesizarea către CCR:
„Conflictul juridic de natură constituțională constă în exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor președintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituția României, republicată, constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883 din 6 februarie 2020, cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispoziții constituționale:
  • 1. principiul colaborării loiale între instituțiile publice (…);
  • 2. obligația constituțională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice (…);
  • 3. obligația constituțională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului (…).
De asemenea, prin acest demers, președintele României a nesocotit și a deturnat de la scopul prevăzut de legiuitorul constituant dispozițiile imperative înscrise în art. 114 alin. (2) din legea fundamentală, potrivit cărora Guvernul este demis dacă o moțiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votată în condițiile art. 113″.
Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro