luni 26 februarie 2024

PSD: Cioloș a știut că dacă va lista Roșia Montană la UNESCO va vulnerabiliza România în procesul cu Gabriel Resources

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Tribunalul de Arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) urmează să se pronunțe, pe 10 februarie, în procesul pe care Gabriel Resources, care deţine proiectul Roşia Montană, l-a intentat României. În spațiul public deja a apărut informația că statul român va fi condamnat să plătească despăgubiri de 2 miliarde de dolari companiei canadiene.

Apariția informației a determinat o reacție virulentă și precipitată a fostului premier Dacian Cioloș.

PSD transmite într-un comunicat de presă că graba lui Cioloș de a arunca „pisica moartă” în curtea partidului condus de Marcel Ciolacu are în spate o motivație foarte puternică. Potrivit Adevărul, înainte de a aproba decizia ministrului Culturii, Corina Șuteu, de a depune la UNESCO dosarul pentru „Peisajul Cultural Minier Roșia Montană”, fostul premier Cioloș și ministrul de atunci al Finanțelor, Anca Dragu, au fost avertizați de avocații care apărau România la ICSID („Lalive” și „Leaua și Asociații”), că un astfel de demers ar putea vulnerabiliza situația țării noastre în litigiul cu Gabriel Resources.

Aceasta ar putea avea un efect negativ privind percepţia Tribunalului asupra comportamentului României şi capacitatea de a se apăra împotriva pretenţiilor reclamanților. Există, prin urmare, un risc semnificativ ca includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO să ducă la plata unor compensații substanţiale către reclamanţi”, se arăta în scrisoarea oficială trimisă ministrului Anca Dragu.

„Deci e clar că în 2016, pe ultimele zile de mandat, Cioloș a știut că dacă va da verde pentru listarea Roșiei Montane la UNESCO, va vulnerabiliza situația României în litigiul internațional. Scoaterea la lumină a acelei scrisori îi va pune în cârcă cele 2 miliarde de dolari pe care România ar putea fi obligată să le plătească, ceea ce ar putea atrage furia contribuabililor români.”, transmite PSD.

Premierul Marcel Ciolacu a cerut deja toate documentele de la ministerele implicate în acest caz.

Înţeleg că până pe data de 10 va veni şi o decizie definitivă în cazul Roşia Montană. Ieri, în şedinţa de Guvern, am rugat toţi colegii care deţin informaţii şi care au avizat sau nu au avizat acest proiect, toate aceste documente să fie strânse, toate documentele de la avocaţii pe care i-am avut în acest proces, astfel încât românii, cu toţii, să ştie adevărul”, declara pe 1 februarie, premierul. Și cu siguranță, printre acele documente se va afla și scrisoarea din 2016 care ar compromite toate planurile lui Cioloș pentru anul electoral 2016.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro