duminică 14 iulie 2024

PSD: prețurile vor scădea în continuare

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

PSD transmite că prețurile vor scădea în continuare. Totodată, docial democrații transmit într-un comunicat de presă că Banca Națională (BNR) confirmă că măsurile de plafonare ale Guvernului condus de Marcel Ciolacu duc inflația mai jos decât așteptau specialiștii.

 

PSD: prețurile vor scădea în continuare

 

Redăm mai jos comunicatul integral.

De la preluarea guvernării, Marcel Ciolacu a reușit, prin politicile introduse, să reducă cu mai mult de 5 procente rata inflației, de la 10,6% în iunie 2024 la 5,1% în mai anul curent. Mai mult, noile rapoarte ale Băncii Naționale a României (BNR) confirmă oficial faptul că scăderea accelerată a ratei inflației din ultimele 6 luni este datorată măsurilor de plafonare introduse succesiv de guvernul Ciolacu în ultimul an.

Rata anuală a inflației a ajuns în luna mai la 5,1%, mult sub estimările BNR pentru această perioadă, iar datele finale pentru trimestrul 2 vor indica o descreștere a inflației si mai mare. Cifrele arată că la preluarea guvernării de către PSD, în iunie 2023, inflația era de 10,3%. Aceasta a scăzut în majoritatea lunilor din 2023, iar din ianuarie 2024 și până în prezent scăderea a fost neîntreruptă, conform următorului calendar: ianuarie – 7,4%, februarie – 7,2%, martie – 6,6%, aprilie – 5,9, mai – 5,1%.

Conform BNR, scăderea a fost accelerată mai ales în primele 2 luni din T2, aprilie și mai, aceasta ajungând sub estimările inițiale ale BNR. Principala cauză este efectul plafonării prețurilor la gaze și energie, cât și adaosului comercial la alimente de bază. Acest tip de măsuri luate de guvernului PSD au reechilibrat raportul dintre veniturile și cheltuielile cetățenilor, mai ales ale celor vulnerabili. Protejarea puterii de cumpărare a făcut astfel din consumul privat un factor decisiv în creșterea economică, iar rata inflației a scăzut simțitor.

PSD: Plafonările guvernului Ciolacu, rezultatele în cifre

 

Luna aprilie 2024 a înregistrat o scădere record de 20% a prețului final la gaze. Conform sumelor facturate de cel mai mare producător de gaze din România, Engie, pentru luna aprilie prețul final a fost de 0,23 lei/kWh, cu 20% mai mici față de luna martie, în contextul în care prețul maxim plafonat, conform deciziei executivului, nu poate depăși 0,31 lei/kWh.

Plafonarea prețurilor la alimente de bază a făcut din consumul privat al românilor un motor important al creșterii economice resimțite în T1 și T2 2024. Conform datelor Băncii Comerciale Române (BCR), consumul privat a înregistrat în aprilie 2024 o creștere de 9,5% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Mai mult decât atât, România a ajuns cel mai ieftin stat din UE la alimente și băuturi nealcoolice, conform datelor Eurostat, țara noastră având prețuri cu 74% sub media europeană la această categorie, fiind urmați de Polonia, cu 78%. Aceeași statistică arată că la consumul general de bunuri și servicii prețurile practicate sunt cu 40% sub media europeană.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

 

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro