sâmbătă 18 ianuarie 2025

PSD vs. PNL. Strategia pentru moțiunea de cenzură

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Toți parlamentarii PSD au semnat pentru depunerea moțiunii de cenzură, demersul fiind susținut și de UDMR, a anunțat Olguța Vasilescu.

Pentru depunerea moțiunii este nevoie de 115 semnături, iar PSD are în acest moment 198 de parlamentari.

Totodată, social-democrații urmează să stabilească, luni, strategia pentru moțiunea de cenzură.

Demersul vine în contextul în care Guvernul Ludovic Orban a anunțat că își va asuma răspunderea pe proiectul de lege pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Între timp, Guvernul Orban a transmis Parlamentului proiectul de lege pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Printre prevederile actului normativ se numără și câteva măsuri de stopare a turismului electoral, dar și o serie de prevederi ce încurajează plurarismul politic în localitățile mici.

Potrivit G4Media.ro, cele mai importante modificări vizează articolul 101 din Legea nr. 115 / 2015:

„(2) Este declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate.

(3) Dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, fapt care se va consemna în procesul-verbal încheiat de biroul electoral de circumscripţie, se organizează un al doilea tur de scrutin.

(4) Un al doilea tur de scrutin se organizează şi în caz de balotaj între candidaţii la funcţia de primar aflați în această situație.

(5) La al doilea tur de scrutin participă numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri, în funcție de cel mai mare număr de voturi valabil exprimate obținute, respectiv candidații aflați în situație de balotaj.

(6) Al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la primul tur.”

Pentru combaterea turismului electoral, la articolul 18 al legii 215 a fost introdus un nou alineat, potrivit căruia:

„Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.”

Nu în ultimul rând, guvernul a redus numărul de semnături necesare pentru ca independenții din localitățile mici să își poată depune candidaturile.

 

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro