Caut să răspund în aceste rânduri la cele mai frecvente întrebări, și anume: de ce am ales să intru în politică?, de ce am ales să candidez pe lista PNL la alegerile din această toamnă?.
Pentru mine, ca o încununare a întregii mele cariere de peste 40 de ani în slujba țării, ca medic militar, și în slujba învățământului medical universitar, în calitate de profesor universitar, această candidatură vine ca un lucru firesc.
Am decis să dedic atât instrucția mea dobândită în școlile pe care le-am absolvit, cât și întreaga experiență de viață în slujba tuturor cetățenilor țării mele, dar mai ales gorjenilor, care mă girează în demersul meu privind candidatura la Camera Deputaților.
Povestea vieții mele începe în satul Piscuri, comuna Plopșorul, județul Gorj, unde m-am născut, și am crescut într-o familie de țărani gorjeni, într-o vreme în care dacă nu aveai mult noroc, nu aveai altă posibilitate în afară de a rămâne la vatră, la munca în câmp, la creșterea animalelor, și la subzistența unui sat de țară, din Oltenia anilor 50, condiție pe care Dumnezeu m-a ajutat să o depășesc.
Am muncit mult, am învățat, dar am și avut noroc, noroc fără de care devenirea mea ar fi fost anevoioasă sau poate imposibilă. Cunosc îndeaproape greutățile oamenilor de la țară, știu cât de dificil este să își cultive pământul și să își asigure traiul de zi cu zi. Oamenii aceștia sunt aliații mei în acest demers pentru că le cunosc foarte bine problemele și nevoile, interacționez zilnic cu ei și cu siguranță greutățile lor vor deveni responsabilitatea mea. Fiind unul de-al lor, mă voi bate în Parlamentul României pentru a le crește calitatea vieții.
Am trăit împreună cu copiii din satul meu greutățile privind educația, dar și greutățile întregii comunități privind accesul la sănătate. Contactul cu primul cabinet medical din viața mea a avut loc la 14 ani în Tîrgu-Jiu, deoarece comuna mea natală nu dispunea de un cabinet medical organizat și nici de personal calificat. Fundația pe care viața mea s-a construit, devenind ceea ce sunt astăzi, se datorează în primul rând părinților mei, dar și dascălilor din satul meu care mi-au dezvoltat apetitul pentru cunoaștere prin învățare.
După absolvirea școlii generale din satul meu, întrucât părinții mei îmi prefigurau un viitor, conform tradiției gorjene, în care să fiu „stâlpul la bătrânețe”, să continui preocupările dumnealor, asta și pentru că nu aveau resurse financiare să îmi asigure continuarea studiilor. Realizând perspectiva pe care o aveam în față, am decis să îmi prefigurez singur viitorul, și cum singura soluție în condițiile date era o școală profesională care îmi conferea casă, masă, dar mai ales accesul la educație dobândind o meserie din care să îmi pot asigura existența, am ales să urmez această cale. Împotriva voinței părinților mei am decis
să mă înscriu la concursul organizat de Școala Profesională de pe lângă Întreprinderea Mecanică Sadu,
pentru a mă califica în meseria de strungar.
După absolvire, am făcut apoi liceul la seral, și apoi am dat admitere la Școala Militară de Subofițeri Sanitari, începând astfel o carieră medico-militară care s-a derulat pe o perioadă de aproximativ 40 de ani, după care am fost repartizat ca șef de promoție în Spitalul Militar Central, sanitar șef la Secția de Chirurgie Maxilo-Facial și Stomatologie. În acest loc mi-a germinat dorința de a-mi depăși condiția socială și cu curaj am început să mă pregătesc pentru admiterea la Institutul Medico-Militar, Facultatea de Stomatologie, admiterea și pregătirea universitară desfășurându-se împreună cu studenții civili ai Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București, facultate pe care am absolvit-o ca șef de promoție pe țară cu media generală 10(zece).
Am revenit prin concurs în Spitalul Militar Central, la centrul de medicină dentară al MaPN ca medic militar stomatolog și ulterior am parcurs treptele profesionale fiind: medic primar stomatolog, medic
specialist în chirurgie oro-dentară, doctor în ştiinţe medicale, atestat în implantologia orală şi în radiodiagnostic maxilo-dentar, obținând prin concurs și o bursă de studiu in SUA la New York University, în Clinica Prof. Leonard Linkow.
Am condus Clinica de Implantologie Orală din Spitalul Universitar Militar Central, am fost comandant al Institutului Medico–Militar, am fost comandantul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central, am condus Direcţia Medicală a Ministerului Apărării Naţionale, prin care am coordonat întregul sistem medical militar din țară.
Pentru că încă din studenție mi-am dorit o carieră didactică, am decis să mă înscriu la concurs, am devenit asistent universitar și succesiv tot prin concurs, în anul 2008 am devenit profesor universitar și șef al Catedrei de Implantologie Orală, Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF București.
Am reușit, de-a lungul anilor, să-mi valorific ideile transformându-le în acțiuni și fapte concrete, instruind numeroase promoții de studenți, iar în calitatea de coordontator național al Cursului Postuniversitar de obținere a Atestatului în Implantologia orală am instruit un număr de 19 promoții, totalizând un număr de 2500 de
medici cursanți care au dobândit competențe în domeniul implantologiei orale. Sunt autor a 10 manuale de
specialitate, a 12 brevete de invenție în domeniul Implantologiei Orale și am publicat numeroase articole
în reviste de specialitate din țară și străinătate. În acest an, 2024 am primit cu mare bucurie și recunoștință titlul de ,,Membru de Onoare” al
Academiei de Științe Medicale din România. În decursul carierei mele didactice și medico-militare am primit numeroase medalii, distincții, dar cea mai însemnată dintre ele și pe care o prețuiesc cel mai mult o reprezintă titlul de Doctor Honoris Causa oferit la Universitatea „Constantin Brâncuși” din Tîrgu-Jiu, pentru că am primit recunoaștere chiar de la ai mei, la mine acasă, în Gorj, iar pentru mine Gorjul înseamnă acasă.
Cariera mea arată că am fost binecuvântat, și am putut face în viață ceea ce mulți poate doar visează, pentru că am fost determinat, riguros, am învățat când a trebuit, am muncit peste măsură, și Dumnezeu a fost bun.
Așa cum se constată din cele menționate mai sus, eu nu sunt „opera” și nu provin din “laboratoarele” vreunui partid politic. Eu m-am instruit, am muncit peste 51 de ani și doresc ca toată educația și instrucția dobândite în școlile absolvite, precum și toată experiența mea de viață să o dedic concetățenilor mei. Sunt acum în momentul în care vreau să fac ceva pentru cetățeni, și îmi vine ușor să fac acest pas către o carieră politică, dorindu-mi susținerea gorjenilor mei pentru a dobândi un loc în Camera Deputaților la alegerile din 1 decembrie.
La întrebarea ,,de ce?” pot răspunde venind cu argumente profesionale, personale și de caracter.
Este momentul ca în Parlamentul României să intre oameni integrii, profesioniști, care pot să își pună întreaga experiență în slujba țării.
Este nevoie, pentru a fi bine reprezentați în fruntea țării de oameni de bine, oameni cerebrali, oameni care nu merg în Parlament pentru ei, pentru un anume interes personal, ci merg acolo pentru a ajuta ca țara asta, România noastră, să meargă pe un drum mai bun, un drum pe care să nu mai fie nevoită să se lovească de veșnicul ,,lasă ca merge și așa”, un clasic de altfel în ultimii ani, atât în politică, cât și în administrație, cât și în viața de zi cu zi.
Ca medic, proiectul meu ,,de suflet” dedicat gorjenilor ca proiect pilot este să pun în practică ,,Casa medicului”. Acest proiect l-am gândit pentru a veni în ajutorul oamenilor, mai ales în ajutorul celor care locuiesc în localități izolate, departe de oraș, departe de marile spitale. Cum este gândit acest proiect?
Simplu: la două-trei comune, să înființăm un cabinet medical încadrat cu personal medical specializat și dotat cu aparatură esențială (un ecograf, un microscop, o mică sală pentru intervenții minore) și care, pentru a putea atrage medicii să rămână în țară, și să nu mai plece în străinătate, să aibă un apartament de locuit alăturat.
De asemenea doresc să mă alătur inițiativei demult dorită de gorjeni de a înființa un spital nou la Târgu Jiu și pentru că sănătatea nu are culoare politică, voi ajuta cu tot ceea ce îmi stă în putință Consiliul Județean Gorj în demersurile sale pentru ca acest deziderat să fie, în sfârșit transformat într-un proiect dus la final. Mă voi implica în modernizarea și dotarea spitalelor orășenești Turceni, Rovinari, Bumbești-Jiu, Motru, Tîrgu Cărbunești.
Noi, românii trebuie să devenim oamenii faptelor, să ne facem singuri viitorul, și pentru ca România să aibă un viitor luminos, este necesar ca și legile care guvernează această țară să fie date în primul rând pentru țară, nu pentru un grup de interese sau altul. Eu nu reprezint niciun grup de interese, eu vreau să reprezint oamenii, gorjenii mei!
Eu am un motto după care mi-am ghidat viața, și pe care am să-l păstrez aproape și în cariera politică: ,,Nu promit mai mult decât pot să fac, dar fac ceea ce promit!”
General maior, medic Ioan Sîrbu
Comentează pe FACEBOOK