HotNews.ro
Spitalele regionale promise încă din anul 2016 în programul de guvernare al PSD din campania electorală de la acea vreme ar putea fi gata cel mai curând în anul 2028. Este noul termen avansat în programul de guvernare al PSD în domeniul sănătății pentru perioada 2025-2028. Intitulat „Sănătatea, domeniu prioritar”, programul a fost prezentat miercuri de ministrul Alexandru Rafila, în prezența presei, la sediul central al partidului.
Printre promisiuni se numără și finalizarea construcției unui prim centru pentru mari arși, anul viitor, când se vor împlini 10 ani de la incendiul din clubul Colectiv. Centrele pentru mari arși sunt promise, la rândul lor, încă de acum 10 ani, din 2014.
Programul de guvernare al PSD prezentat de Rafila promite multe investiții în domeniul sănătății, de la asistența medicală primară (medici de familie) și ambulatoriu (policlinici), până la serviciile spitalicești.
În acest fel ar urma să fie asigurat „acces sigur la toate tipurile de servicii medicale și medicamente de bună calitate, pentru fiecare cetățean, inclusiv în situații de criză”.
PSD propune, de asemenea, „bugetare multianuală în domeniul sănătății și un grad ridicat de absorbție a fondurilor europene”.
„Fie că discutăm despre investiţii, fie că discutăm despre programe de sănătate, avem nevoie de o finanţare multianuală a sănătăţii fiindcă nu poţi face politici de sănătate în absenţa unei gândiri măcar pe termen mediu în ceea ce priveşte aceste finanţări. Ne dorim să putem să finalizăm proiectele majore de investiţii în acest interval 2025-2028 şi sunt premise foarte serioase pentru realizarea acestui lucru”, a declarat Rafila, care deschide lista PSD la Camera Deputaților în județul Iași.
În asistența medicală spitalicească sunt promise, în următorii 4 ani, investiții în valoare de 33 de miliarde de lei, astfel:
Continuarea investițiilor în spitalele regionale Iași, Cluj-Napoca, Craiova, în valoare de 10 miliarde de lei, cu termen de finalizare în 2028.
Finalizarea investițiilor în centrele de mari arși din București, Timișoara, Târgu-Mureș – în valoare de 1 miliard de lei, cu termen de finalizare în 2025-2026.
Construcția primului Centru de excelență pentru diagnosticarea și tratamentul cu protonoterapie la București – 600 milioane de lei, termen de finalizare în 2027.
Construcția de spitale și clădiri noi spitalicești, cu finanțare din PNRR, în valoare de 10 miliarde de lei, cu termen de finalizare în 2026.
Investiții pentru spitale noi, din împrumut BEI de 12 miliarde lei, termen de finalizare 2028.
Profesionalizarea managementului pentru structurile de conducere din spitale și flexibilizarea organizării spitalelor în funcție de nevoile de servicii.
Dezvoltarea serviciilor de asistență medicală pentru pacienții critici (infarct miocardic, AVC, poli-traumă, arși) și a capacității de răspuns a secțiilor ATI.
Dezvoltarea serviciilor de îngrijiri paliative intra-spitalicești.
Alte priorități sunt prevenția, dezvoltarea medicinei de urgență, a resurselor umane din domeniu, dar și digitalizarea.
În programul de guvernare din anul 2016, PSD promitea construcția a 8 spitale regionale în următorii 4 ani. Între timp, autoritățile au redus numărul lor la 3 – Iași, Cluj și Craiova – iar construirea lor a fost amânată ani la rând.
Programul de guvernare al PSD în domeniul Sănătății poate fi consultat integral aici.
Comentează pe FACEBOOK