Da, ați auzit bine! Aceasta este justiția din România. Interlopul Husein Daniel Gabriel, zis Dasaev este începând din această săptămână în libertate. Vorbim de un personaj extrem de agresiv, care acum 2 ani de zile a înjunghiat doi baschetbaliști americani ce jucau la ACS Brăila. Dasaev a făcut de fapt doar un an de pușcărie, celălalt făcând arest la domiciliu, tot ca urmare a unei gafe a procurorului de caz. În contunuare, vă vom prezenta istoricul acestei condamnări jenante, ce arată perfect corupția, incompetența și mizeria din justiția românească.
Despre Dasaev a auzit întreaga Românie în noaptea de 15 spre 16 septembrie 2018, când acesta i-a înjunghiat cu bestialitate pe cei doi sportivi americani, pe o terasă din Brăila. Cei doi sportivi au stat săptămâni bune în spital, doar șansa făcând să scape cu viață. Rănile lor au fost deosebit de grave. Daniel Gabriel Husein, zis Dasaev a dispărut imediat după agresiune, fiind prins abia o zi mai târziu. Omul a recunoscut agresiunea, dar a negat că ar fi fost cel care i-a și înjunghiat pe cei doi.
Cartea de vizită: bătăuș, proxenet și violator
Pe parcursul procesului, atât judecătorii, cât și românii au aflat istoricul acestui temut interlop. În 1997, la doar 21 de ani, Dasaev reuşise să bage în sperieţi orașul Brăila. La acea vreme, câţiva membri ai grupării lui Titel Crăcănatu, alt lider interlop, conduşi de Dasaev, l-au bătut în propria locuinţă pe un anume Costel Marin, din cartierul Vidin. Cu feţele acoperite de cagule şi înarmaţi cu săbii şi topoare, membrii ”comandoului” au acţionat rapid, încercând să părăsească zona fără a lăsa urme. Dar aceasta nu era prima faptă de acest gen a lui Dasaev. Pe 18 mai 1994, când abia aniversase majoratul, l-ar fi rupt în bătaie pe Viorel Ciobotaru, zis ”Grecu”, victima având nevoie de nu mai puţin de 100 de zile de îngrijiri medicale.
Periplul său infracțional a continuat în Spania. Acolo a fost prins, iar autoritățile i-au dat o pedeapsă exemplară: 20 de ani de pușcărie, pentru viol și proxenetism. A ajuns în România pentru executarea pedepsei și a scăpat după doar 7 ani, fiindcă a beneficiat de modificările aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală. Asta se întâmpa în 2014. Patru ani mai târziu avea să comită tentativa de omor asupra baschetbaliștilor.
Justiția: Bâlbe, corupție sau prostie?
Cu o așa carte de vizită, Dasaev este însăși definiția noțiunii de „pericol public” din codul penal. O asemenea bestie nu putea fi lăsată liberă pe străzi. Teoria nu s-a aplicat însă pentru procurorul care a instrumentat cazul. Băgat totuși în arest preventiv, interlopul a fost mai mult decât norocos pe perioada procesului. În iulie 2019, Curtea de Apel Galați a decis ca Dasaev să fie eliberat din arestul preventiv și plasat în arest la domiciliu din cauza unor greșeli ale procurorului de caz care au dus la anularea unor probe importante din dosar.
Astfel, în minuta instanței judecătorii Curții de Apel Galați au reținut că avocații lui Dasaev nu au fost înștiințați cu privire la probele administrate împotriva lui Dasaev după data de 27.09.2018 și că lipsește dovada că aceștia au aflat în timp util despre data, ora şi locul efectuării actului procesual, drept pentru care nu au putut să se prezinte. Adică niște chichițe avocățești pentru care procurorul ar fi trebuit dat cu capul de birou, până învață carte. Sau până regretă șpaga luată să scape aceste detalii. Din acel moment, Dasaev și-a continuat arestul în propria sufragerie, situație care totuși pare să nu îi fi fost pe plac. Așa că a contunuat „lupta de convingere” a justiției.
Pe 18 noiembrie, vine o altă bombă în instanță. Tribunalul Brăila decide înlocuirea măsurii de arest la domiciliu, cu cea de control judiciar. Adică interdicția de a părăsi orașul Brăila. Dar ca bomboana pe coliva justiției brăilene să fie completă, lui Dasaev i se aprobă ridicarea acestei măsuri, pentru a putea părăsi orașul în vederea continuării unor tratemente medicale. El a depus o serie de hârtii prin care solicită să poată călători la București, pentru a se trata la clinica Monza „pentru efectuarea unor investigaţii şi intervenţii medicale referitoare la starea sănătăţii sale”.
Concluziile arată mizeria unei justiții imperfecte
Susținătorii justiției mioritice actuale, cei care vin cu sloganul „jos labele de pe Justiție” ne explică faptul că aceasta ar funcționa optim. Inclusiv unii politicieni sunt de părere că legile justiției nu ar trebui modificate. Asociațile magistrațiilor militează pentru păstrarea drepturilor și privilegiilor acestei caste. Castă care pe lângă inamovibilitate, beneficiază de salarii uluitoare și de pensii nesimțite.
Când sunt întrebați de răspunderea magistraților, toți cei de sus ne explică faptul că aceasta există și se aplică și în prezent. Noi, ceilalți, vedem zilnic ce prosteală majoră este asta. Niciun magistrat, mai ales procuror, nu a răspuns cu adevărat pentru abuzurile sau incompetența lui. Întrebarea către cei care conduc sistemul de Justiției este următoarea: sunteți mulțumiți de tratamentul pe care l-a primit Dasaev din partea magistraților? Cum a răspuns procurorul pentru greșeala sa și cine evaluează sentința judecătorului de a lăsa pe străzi o asemenea bestie recidivistă? Garantează cineva că aceste erori nu au ascuns șpăgi grase? Cât o să mai fie batjocotiți românii, de această castă privilegiată?
Comentează pe FACEBOOK