În 24 noiembrie 2024, odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale, bucureștenii sunt chemați la urne, la referendumul local inițiat de primarul general, Nicușor Dan.
Referendumul local București, duminică
Este important de reținut că aceste referendum local este unul de tip consultativ, respectiv nu duce la modificarea vreunei legi sau reglementări, menționează stirileprotv.
Întrebările de pe buletinele de vot de la Referendumul din 24 noiembrie
1. Sunteți de acord ca primarul general al municipiului București să emită autorizațiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?
2. Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria municipiului București și primăriile de sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
3. Sunteți de acord ca Primăria București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?
Prima întrebare de pe buletinul de vot de la Referendumul din 24 noiembrie
Referendumul a fost inițiat de Nicușor Dan și aprobat de Consiliul General al Municipiului București.
„Referendumul local va avea cele două întrebări pe care le-am propus: una privind împărțirea banilor care se strâng din taxele și impozitele bucureștenilor, între Primăria Generală și primăriile de Sector, pentru că de ani de zile există o discrepanță între atribuțiile noastre și banii pe care îi primim noi, distribuiți de către Guvern din aceste taxe și impozite, și atribuțiile sectoarelor și banii pe care îi primesc dumnealor.
A doua întrebare de pe buletinul de vot de la Referendumul din 24 noiembrie
A doua întrebare se referă la posibilitatea ca primarul municipiului București să emită autorizațiile de construire pe toată suprafața orașului, așa cum se întâmplă în toate capitalele europene. Traficul din București, care e principala problemă a bucureștenilor, vine din modul în care s-a dezvoltat urbanistic orașul ăsta, necontrolat. Și atunci, dacă primarul municipiului este responsabil de trafic, e normal ca primarul să fie responsabil și de modul în care se construiește în oraș.
A treia întrebare de pe buletinul de vot de la Referendumul din 24 noiembrie
Consilierii generali de la PSD au propus o a treia întrebare, care a fost votată de celelalte partide politice, legată de înființarea de către Primăria Capitalei a unei structuri care să se ocupe de problematica drogurilor în municipiul București”, a explicat Nicușor Dan, după ce CGMB a aprobat desfășurarea referendumului, în 24 noiembrie.
De ce îi cheamă Nicușor Dan pe bucureșteni la vot
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a explicat, într-o postare pe Facebook, de ce este important ca bucureştenii să voteze la Referendumul local din 24 noiembrie şi să răspundă la cele trei întrebări legate de emiterea autorizaţiilor de construire, de împărţirea banilor între primăria generală şi primăriile de sector şi de programul de educaţie pentru prevenirea consumului de droguri în şcoli.
„De ce să votezi la referendum? Pentru că este singura ocazie cand poti decide cu adevărat ce se întâmplă cu taxele şi impozitele pe care le plăteşti. Aşa poţi decide ca banii tăi să se materializeze în investiţii care sunt cu adevărat necesare pentru oraş. Pentru că este dreptul bucureştenilor să se pronunţe despre cum doresc să fie cheltuite taxele şi impozitele locale pe care le plătesc. Pentru că astfel banii se împart corect şi se pot face investiţii masive în ce are oraşul mai mare nevoie: reţea de termoficare, infrastructură rutieră, transport public, sănătate şi cultură. Aşa ai un cuvânt de spus referitor la blocurile care apar ca ciupercile după ploaie pe orice petic de pământ liber din Bucureşti. Aşa poţi decide dacă doreşti să ai un oraş ”ca afară”, curat, modern, funcţional”, explică Nicuşor Dan în postarea de pe Facebook.
Edilul Capitalei menţionează că este important ca bucureştenii să meargă şi să voteze la Referendumul din 24 noiembrie, care se va desfăşura odată cu primul tur al scrutinului prezidenţial, pentru ca să poată alege pentru copiii lor cum doresc să arate oraşul în care îşi vor creşte la rândul lor copiii, cu „mai multe spaţii verzi, mai multe parcuri şi bulevarde aerisite”.
„Doar împreună putem opri haosul urbanistic din Bucureşti! Se construieşte oricât, oriunde şi oricum. Din respect pentru Capitala României, pentru monumentele istorice care sunt demolate pentru a face loc unor clădiri ilegale, pentru spaţiile verzi care sunt betonate pentru a face loc unor proiecte imobilare îndoielnice trebuie să votezi şi să alegi ce consideri că este corect”, afirmă Nicuşor Dan în postarea de pe Facebook.
Referitor la cea de-a treia întrebare din cadrul Referendumului local, privind prevenirea consumului de droguri în şcoli, primarul general al Capitalei spune că bucureştenii trebuie să-şi exprime opţiunea pentru că „este de datoria fiecăruia” să contribuie la prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor.
„Pentru că prevenirea consumului de droguri este mai eficientă decât tratamentul, pentru că este esenţial ca în şcoli să existe programe şi iniţiative realizate de specialişti care să explice tinerilor care sunt pericolele consumului de stupefiante. Pentru că trebuie să ne protejăm copiii şi pentru că, potrivit statisticilor, consumul de droguri a atins proporţii alarmante şi în Bucureşti”, încheie Nicuşor Dan postarea de pe pagina sa de Facebook.