luni 9 decembrie 2024

Regina Maria a României- Lucruri mai puțin știute despre viața ei

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Regina Maria a României- Lucruri mai puțin știute despre viața ei

Aspecte mai puțin cunoscute despre Regina Maria a României: de la intrigi și aventuri romantice la negocieri aprige și vizite în America:

Născută în Marea Britanie pe 29 octombrie 1875, Regina Maria a României avea rădăcini nobile și diverse – mama sa fiind de origine rusă, iar tatăl său din Casa Regală de Windsor, fiind nepoata Reginei Victoria. La doar 17 ani, ea a devenit soția Principelui Moștenitor Ferdinand al României, nepotul Regelui Carol I.

Regina, Maria
Regina Maria cu familia

Despre viața sa tumultoasă, Regina Maria a scris în memoriile intitulate „Povestea vieții mele,” dezvăluind amintiri dintr-o existență complexă și fascinantă.

Maria și-a legat destinul de România, implicându-se activ în viața politică și diplomatică a țării, dar a trăit și provocările sentimentale ale căsniciei.

Ferdinand, care a fost împiedicat de unchiul său Carol I să se căsătorească din iubire cu Elena Văcărescu, a găsit totuși în Regina Maria un sprijin și o parteneră influentă.

Regina Maria
regina

În plus, Regina a avut o legătură strânsă cu Ionel Brătianu, căruia i-a considerat prieten de încredere de-a lungul vieții. Însă, intrigile sentimentale și politice nu au lipsit din jurul lor, iar Ferdinand a fost cunoscut pentru admirația sa față de o altă Marie, Maria Mihăescu, supranumită Mița Biciclista.

Regina Maria: iubiri, copii, Marele Război și ambiții în Balcani

Regina Maria a trăit aproape 63 de ani, dintre care 46 în România, unde a lăsat o moștenire puternică. A vegheat la construirea Castelului Pelișor, a adus pe lume mai mulți copii și a visat să devină „Soacra Balcanilor”: fiica sa Elisabeta și fiul Carol au fost căsătoriți cu membri ai casei regale din Grecia, iar fiica Marioara (Mignon) s-a căsătorit în Iugoslavia, deși inițial fusese aproape să devină soția lui Boris al III-lea al Bulgariei.

Regina Maria
castelul pelisor

Pe lângă aceste alianțe, Regina Maria s-a dovedit o figură de neclintit pe front în timpul Marelui Război, a susținut Marea Unire și a trecut cu o tărie remarcabilă prin epidemia de gripă spaniolă.

De-a lungul vieții, Maria a fost subiectul multor zvonuri legate de iubiri interzise și relații cu mai mulți bărbați, iar unii susțineau că nu toți copiii săi ar fi fost ai lui Ferdinand.

Barbu Știrbei, sfetnicul de încredere al lui Ferdinand, a fost considerat iubirea cea mai constantă a Reginei, în timp ce colonelul canadian Joe Boyle ar fi fost pasiunea sa cea mai intensă.

Regina Maria
Viata Reginei

Regina a trăit și drame familiale dureroase: pierderea tragică a ginerelui ei, Alexandru al Iugoslaviei, divorțurile fiilor săi Elisabeta și Carol II și prăbușirea visului său de a construi o dinastie puternică în Balcani.

Ileana, o altă fiică, avea să se călugărească mai târziu sub numele de Maica Alexandra, trăind până în anii ’90, în timp ce fiul său Nicolae s-a căsătorit cu Ioana Doletti-Stătescu, o femeie fără ascendență regală.

În plan personal, însă, Maria s-a confruntat cu ambițiile și conflictele între propriii săi fii. Într-un incident controversat, se spune că Maria ar fi intervenit între Carol și Nicolae, într-o dispută aprinsă, când Carol, într-un acces de furie, ar fi tras un glonț care ar fi lovit-o accidental în piept.

Regina Maria
Ferdinand I
Regina Maria
Regina Maria a Romaniei

 

 

 

 

 

 

 

 

Se crede că această rană nu s-ar fi vindecat complet, provocându-i un pneumotorax, și că, în cele din urmă, ar fi contribuit la sfârșitul său din cauza unei hemoragii masive.

În anii care au urmat, Maria a păstrat o legătură puternică cu Balcicul, unde avea un domeniu special cu o moschee și un minaret. Acolo, și-a trăit ultimele zile într-o atmosferă contemplativă, dedicată artei și tradițiilor.

Regina s-a stins pe 18 iulie 1938, aproape 11 ani după Ferdinand și la puțin timp după dispariția lui Ionel Brătianu, prietenul său politic cel mai apropiat.

Ultima sa călătorie externă, la Berlin, a fost pentru tratament medical, iar deși i s-a oferit avionul lui Hitler, a ales să revină acasă cu trenul.

Regina Maria
Regina Maria si Hitler

Călătoria și oboseala i-au grăbit sfârșitul, iar Regina Maria și-a găsit odihna la Castelul Pelișor, reședința sa iubită. În doar doi ani după moartea ei, România Mare, la a cărei construcție contribuise, avea să devină istorie.

Regina Maria
inima reginei maria

Inima reginei, dusă inițial la Balcic, a trebuit repatriată când acest teritoriu a revenit Bulgariei.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Spoiala Anamaria
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro