Regina Maria: Simbolul României în lume și diplomat de excepție(1)
Simbolul României în lume și diplomat de excepție, Regina Maria a crezut în România modernă și unită, cucerind Londra, Paris, New York și Washington prin farmec, inteligență, prestanță și viziune politică. A întărit relațiile României cu Occidentul și a devenit simbolul diplomației românești. Regina Maria a jucat un rol esențial în destinul și evoluția țării.
În timpul războiului, s-a dedicat asistenței medicale, vizitând spitalele și ridicând moralul trupelor, îngrijind militarii răniți pe front. Datorită curajului său, a fost supranumită „Regina Soldat” și „Mama răniților”.
Considerată din adolescență una dintre cele mai frumoase prințese din Europa, Maria de Edinburgh era nepoata reginei Victoria a Marii Britanii și a țarului Alexandru al II-lea. Era verișoară cu regele George al V-lea al Angliei, cu țarul Nicolae al II-lea al Rusiei și cu împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei.
A folosit relațiile dinastice pentru a susține recunoașterea internațională a României Mari la Conferința de Pace de la Paris din 1919. Vizitele sale externe au influențat mulți lideri europeni, determinându-i să adopte o atitudine favorabilă față de România. Patriotismul Reginei Maria rămâne un model și o sursă de inspirație pentru noi toți.
„Am România în gând, inimă și suflet” Regina Maria
„Regina, cu o energie peste orice laudă, era ajutată de fiicele ei în eforturile de a merge din spital în spital. Cu un dispreț total față de pericol, nu ezita să se prezinte acolo unde epidemia lovea cel mai tare. Zeci de mii de soldați răniți și bolnavi au avut privilegiul de a o întâlni în acele luni, la căpătâiul lor.
Aceasta a fost cea mai frumoasă pagină a vieții ei, o etapă pentru care România îi datorează o admirativă recunoștință”, consemneaza Ion Gheorghe Duca in Memorii. Războiul 1916-1919.
Pe 18 octombrie 1926, Regina Maria a început celebra sa vizită în Statele Unite ale Americii, care a durat până pe 24 noiembrie. Intenția de a vizita America se conturase încă din timpul Primului Război Mondial și al Conferinței de Pace de la Paris (1919).
Așteptarea acestui moment a generat o emulație profundă în America, oferind o adevărată lecție de marketing politic pentru liderii contemporani.
Suverana României a fost aclamată pe tot parcursul voiajului, primirea fiind fabuloasă, iar Regina a fost considerată cea mai populară femeie din țară la acea vreme.
Vizita Reginei Maria în America rămâne un exemplu de diplomație regală și un mare succes pentru imaginea externă a României. A fost primită cu entuziasm de oficialități și de mulțimile adunate pe străzi. Președintele Statelor Unite a organizat o recepție grandioasă la Casa Albă, iar primarul New York-ului i-a oferit cheia orașului, ca semn de admirație. Turneul Reginei Maria în SUA a marcat apogeul popularității sale internaționale.
Regina a parcurs aproape întreaga Americă și Canada, de la est la vest, într-un turneu de cinci săptămâni. A încheiat călătoria cu succes, zâmbind tuturor și folosindu-și reputația și abilitățile diplomatice pentru a câștiga inimile americanilor.
V-ați putea imagina astăzi un politician sau un demnitar român primit cu urale și covoare de flori de mulțimi entuziaste pe străzile New York-ului, Washington-ului sau ale altor orașe din America? O personalitate românească ale cărei discursuri să fie urmărite cu sufletul la gură de milioane de americani? O presă americană atât de captivantă încât să nu poată publica altceva pe prima pagină decât știri legate de un român?
Toate acestea s-au întâmplat într-un moment istoric pentru România, când Regina Maria a cucerit inima Americii în cadrul unei vizite de răsunet internațional în 1926.
“Trebuie să spun că sunt mult mai impunători decât mi-aș fi imaginat; au o grandiozitate neașteptată. Toată circulația a fost oprită, iar populația New York-ului mi-a făcut o primire minunată, venită din inimă. Puteai simți, vedea și înțelege că era o primire privată, a cuiva pe care erau cu adevărat bucuroși să o întâmpine.
Mărturisesc că inima mi se umplea de mândrie și emoție: „Maria! Maria!” Îmi auzeam numele strigat de mii de voci, iar, după obiceiul american, de la feronerie se aruncau lungi ghirlande de hârtie și tot felul de alte bucățele, până când aerul se umplea de fâlfâiri albe, asemenea milioanelor de păsări mari și mici”, a descris in jurnalul ei, vizita făcută in America, Regina Maria.
Regina a reușit prin vizita în America să schimbe imaginea României. Se spune că niciun alt șef de stat sau politician român nu a mai câştigat vreodată inima americanilor, așa cum a făcut Regina Maria. Suverana României avea să fie descoperită de americani drept o femeie plină de magnetism și foarte modernă.
Dupa declaratia primarul James J. Walker, Maria a replicat: „Sunt foarte bucuroasă să vă aud vorbind cu atâta dragoste de românii mei, pe care am venit să-i văd, la fel ca pe voi toți. Nu pot spune câte sper să văd aici, în țara voastră mare, dar știu câte poate învăța de la voi bătrâna Europă.
Eu vă aduc salutul întregii Europe, pentru că am convingerea că și Europa, și America trebuie să-și întindă mâinile una spre cealaltă și că acea uriașă forță a iubirii, de care lumea ar trebui să fie plină, va ajunge la voi într-o măsură și prin mine.
Dacă voi putea face ceva pentru a determina lumea, în general, să simtă că am intrat într-un timp al păcii, voi simți că vizita mea aici nu va fi fost în zadar”.
Comentează pe FACEBOOK