luni 17 iunie 2024

Repatrierea aurului: Legea lui Dragnea costă 1,4 mil. euro

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Repatrierea aurului, cerută insistent de Liviu Dragna pe când era șef al PSD și președinte al Camerei Deputaților, costă mult mai mult decât custodia pe 20 de ani în Banca Angliei.

Banca Naţională a României a trimis Guvernului că, în total, costurile repatrierii aurului se ridică la aproximativ 1,4 milioane euro, iar costurile de custodie reprezintă anual aproximativ 0,004 la sută din valoarea stocului de aur deţinut în prezent în custodie la Banca Angliei, scrie B1.ro.

În prezent, România are rezerve de aur de aproape 103,7 tone. Circa 60%, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operaţiuni care vizează aurul României.

Legea repatrierii aurului prevede ca România să mai păstreze doar 5,185 tone de aur în străinătate, iar repatrierea să fie de peste 56 de tone, respectiv 91,5% din cantitatea actuală aflată în străinătate.

PNL şi USR au contestat această lege la Curtea Constituţională, însă sesizarea a fost respinsă. Iniţiativa a fost totuşi întoarsă în Parlament de preşedinte, care a cerut reexaminarea proiectului de lege.

PSD-iștii nu se lasă însă și vor ca legea să fie adoptată aşa cum a fost trimisă spre promulgare.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro