vineri 21 iunie 2024

Restaurarea naturii, doar împreună cu fermierii

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Sunt un susținător al tranziției la economia verde. Consider că trebuie să facem această schimbare fără a lăsa pe nimeni în urmă. Vrem să ne protejăm mai bine pădurile, dar vrem să protejăm și oamenii și producția alimentară.

În ultimii ani, grupul PPE, din care fac parte, a votat peste 30 de legi și rezultate ale negocierilor pentru tranziția la economia verde. Nu am putut să o votăm pe cea mai recentă – Legea privind restaurarea naturii. Reducerea folosirii terenurilor agricole cu 10%, prevăzută de actul normativ, poate declanșa efecte în lanț: scumpirea produselor alimentare, riscul falimentării unor fermieri, creșterea importurilor alimentare ale UE. Susținem ”Green Deal”. Dar PPE nu acceptă orbește orice propunere a socialistului Frans Timmermans, responsabil cu tranziția la economia verde din partea Comisiei Europene.

Bătălia finală s-a dat în plenul Parlamentului European, miercuri 12 iulie, la un an de la prezentarea legii de către Comisia Europeană. Rezultatul final înregistrat – de 336 de voturi pentru, 300 împotrivă și 13 abțineri – arată atât echilibrul de forțe, dar și faptul că argumentele folosite de fiecare parte nu au fost în măsură să o influențeze pe cealaltă.

Nu e ușor să votezi împotriva unei legi cu un titlul atât de atrăgător și cu o susținere mediatică puternică. În fața Parlamentului European au fost manifestații pro și contra, dar cred că nimeni nu poate subestima impactul unui miting în favoarea legii la care a participat Greta Thunberg.

Am considerat de datoria mea să ascult ambele tabere și argumentele fermierilor și specialiștilor au cântărit greu. În plus, am ținut seama de interesele României.

Dacă treci de copertă și citești proiectul Comisiei Europene, apar semnele de întrebare. Dar nu apar și răspunsurile. Nu conține cel puțin două răspunsuri importante: un studiu de impact solid pe măsuri și sursa fondurilor pentru finanțarea măsurilor. Iată un prim motiv de opoziție, chiar dacă noi susținem refacerea zonelor degradate. Vicepreședintele socialist al Comisiei Europene, FransTimmermans, a refuzat să răspundă solicitărilor PPE-ului și să ne furnizeze o evaluare asupra consecințelor economice și sociale pe care propunerea legislativă le poate genera, în special în ceea ce privește securitatea alimentară și accesibilitatea prețurilor la alimente.

Proiectul de lege conține, printre altele, prevederi precum reducerea suprafeței utilizate în agricultură cu 10% și acoperirea acesteia cu elemente de peisaj de mare diversitate până în 2030. O astfel de prevedere este periculoasă pentru fermieri și pentru producția agricolă. Creșterea prețurilor la alimente este deja o problemă și trebuie să evităm orice măsură care ar determina produsele alimentare să devină mai scumpe. Avem un război la granițele UE și o inflație îngrijorătoare în toate statele membre. Conform unui studiu realizat de Comisia Europeană în ianuarie 2023, gospodăriile cu venituri mici din UE nu își pot permite financiar o dietă echilibrată. Să nu înrăutățim situația, chiar și animați de gânduri bune!

Conform statisticilor PPE, implementarea noilor măsuri ar duce la scăderi majore ale producției agricole, precum: 27,5% în Belgia (regiunea Flandra), 20,8% în Suedia și la pierderea a aproximativ 1,3 milioane ha de suprafață agricolă în Germania. Există regiuni din UE care depind de exploatarea acestor terenuri, este suficient să menționez că regiunea Sud-Muntenia din România are cea mai mare suprafață agricolă din țară, de 2,2 milioane de hectare.

Cu alte cuvinte, ni se transmite că, pentru a produce mai ecologic, trebuie să producem mai puțin! În mod fals, promotorii legii au încercat să vorbească despre o luptă între susținătorii naturii și oponenții săi! Susținem restaurarea naturii, dar ne interesează impactul asupra vieții cetățenilor UE.

În plus, odată cu scăderea producției, agricultorilor nu li se oferă finanțare suplimentară pentru a asigura viabilitatea economică fermelor. Prețurile de producție au crescut îngrijorător în ultimii ani (în special la îngrășăminte și energie). La toate acestea se adaugă afluxul de cereale care ajung pe piața unică la prețuri scăzute din Ucraina. Cumulat, acești factori pun o presiune tot mai mare asupra fermierilor europeni și mai ales asupra fermierilor din statele care primesc încă primesc subvenții sub media europeană, printre care și România. Avem nevoie de resurse financiare dedicate și compensații adecvate pentru fermierii care ar fi afectați de legislație.

Autorii actului normativ se uită prea mult în trecut. Nu ne putem permite o restaurare în sensul de a reveni la anii 1950, avem nevoie de o abordare compatibilă cu realitățile actuale pentru dezvoltarea biodiversității.

Parlamentul va începe negocierile cu Consiliul privind forma finală a legii. Eu respect votul colegilor mei, indiferent de opțiune. Mi-aș dori să evităm etichetările reciproce și să luptăm pentru un act normativ prin care să fie atinse ambele obiective, restaurarea naturii și protejarea fermierilor și a producției agricole. Sunt conștient de încărcătura emoțională a subiectului, dar îndemn să ținem seama de argumente. Trebuie să reușim împreună să găsim o soluție pe termen lung, altfel rezultatele vor fi îndoielnice.

Fără răspunsuri clare la aceste îngrijorări, Comisia Europeană ar trebuie să retragă propunerea și să prezinte în septembrie o propunere revizuită cu obiective fundamentate și realizabile care să țină cont de punctele de vedere ale tuturor sectoarelor care vor fi afectate.

În forma votată de Parlament, sunt necesare o serie de condiții pentru aplicarea legii. Comisia Europeană trebuie să furnizeze datele privind condițiile necesare pentru a garanta securitatea alimentară pe termen lung. Este ncecesar, de asemenea, ca țările UE să cuantifice suprafața care trebuie restabilită pentru a atinge obiectivele de restaurare pentru fiecare tip de habitat. Parlamentul prevede, de asemenea, posibilitatea de a amâna obiectivele sub consecințe socioeconomice excepționale.

Comisia Europeană va prezenta Parlamentului European un raport care va conține o prezentare a resurselor financiare disponibile la nivelul UE pentru implementarea noii reglementări, o evaluare a fondurilor necesare, o analiză pentru identificarea oricăror lipsuri de finanțare. Acolo unde este cazul, vor fi prezentate propuneri, inclusiv măsuri financiare pentru a acoperi diferențele identificate, precum stabilirea unor finanțări dedicate. Este o propunere sprijinită de PPE, prin care am reușit să punem pe tapet problema finanțării măsurilor.

Dan Motreanu, europarlamentar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro