HotNews.ro
Rezultatele parțiale în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova vor începe să fie publicate la puțin timp după închiderea urnelor în țară. Secțiile din Republica Moldova se închid la ora 21.00, dar procesul de votare va continua în diaspora, în Europa de Vest și SUA.
Primele rezultate oficiale ale turului al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, în care se înfruntă Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, sunt așteptate în scurt timp.
Acum două săptămâni, primele rezultate au început să apară la ora 22.00, deci la doar o oră după închiderea urnelor. Ca la primul tur de scrutin, nici acum nu există un exit-poll care să estimeze rezultatele.
Este de așteptat însă ca numărătoarea voturilor să continue ore bune, ceea ce înseamnă că numele președintelui moldovean nu va fi cunoscut imediat.
Cetățenii moldoveni au votat în număr mare, atât în țară cât și în diaspora.
Nivelul prezenței din primul tur a fost depășit încă de la ora 18.25 când datele oficiale arătau că au votat 1.564.127 de moldoveni, reprezentând 51,12% din alegători În primul tur al alegerilor prezidențiale, prezența finală a fost de 1.562.705 persoane.
Totalul a crescut cu fiecare oră. 1.682.530 de moldoveni votaseră până la ora 20.50, cu zece minute înainte de închiderea urnelor în țară. Asta înseamnă ușor peste 54%. Votul în diasporă va continua și după închiderea urnelor în Republica Moldova.
Alegătorii s-au prezentat în număr mare la vot atât în Europa de Vest sau la București, unde este de așteptat ca votul să o favorizeze pe Maia Sandu, cât și în Rusia, unde favorizat ar putea fi candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo.
Analiștii au evitat să speculeze pe cine anume ar avantaja prezența mare la urne din acest tur doi al prezidențialelor.
A fost o zi plină de tensiuni, cu numeroase incidente raportate și temeri de fraudă electorală.
Serverele Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova au fost ţinta unui atac cibernetic, în ziua desfăşurării turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, a anunţat, duminică, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.
În același timp, mai multe alerte false cu bombă au fost anunțate la câteva secții de votare din diaspora.
Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a asigurat că alarmele false au menirea de a opri procesul de votare.
Un sondaj iData publicat zilele trecute i-a oferit Maiei Sandu prima șansă în alegerile de azi.
Factorul fraudei electorale ar putea conta însă foarte mult, au avertizat analiștii și oficialii de la Chișinău, care au acuzat Rusia.
BBC a scris că înfrângerea Maiei Sandu în actualele alegeri ar putea reprezenta o lovitură serioasă pentru tabăra sa politică înainte de cele mai importante alegeri, cele parlamentare, care urmează să aibă loc anul viitor.
Comentează pe FACEBOOK